Home » Future of Work » Cloudcomputing: altijd veilige toegang tot gegevens en applicaties
Sponsored

Zolang er geen vaccin is tegen COVID-19 werken mensen zoveel als mogelijk vanuit huis. “Bedrijven die al werkten met cloudcomputing hebben nu een enorme voorsprong op hun collega’s”, vertelt Bert Verhoeff, CEO van Skysource.

Bert Verhoeff

Bert Verhoeff

CEO Skysource

Benieuwd naar welke slimme oplossing (Private) Cloud kan bieden? Klik op de knop om met een CloudExpert te praten.

Wat is cloudcomputing?

“Het klinkt heel ingewikkeld maar voor gebruikers is het heel simpel. Een Cloud Service Provider biedt IT als stroom uit de muur of als water uit de kraan. Ongeacht met welk apparaat je werkt, een smartphone, een tablet, een pc of een laptop, je hebt vanaf iedere locatie toegang tot je data en tot de applicaties waarmee je werkt zoals bijvoorbeeld BIM, het Bouw Informatie Management Platform.

Die programma’s en die data staan niet op je computer maar ‘in de cloud’. Of je nu thuis werkt, op kantoor of vanaf je vakantieadres, maakt dus niet uit. Je kunt altijd en overal werken. Het gebruikmaken van die techniek noemen we cloudcomputing”.

Kan iedereen daar gebruik van maken?

“Absoluut, maar het is geen kwestie van ‘one size fits all’. Het gaat altijd om maatwerk zodat het voor de gebruikers net zo makkelijk is om te werken in de cloud als ze voorheen inlogden op de server van het bedrijf of hun gegevens opsloegen op hun harde schijf. Dat was en is overigens nogal riskant.”

Of je nu thuis werkt, op kantoor of vanaf je vakantieadres, maakt niet uit. Je kunt altijd en overal werken

Waarom is gebruikmaken van je harde schijf riskant?

“Gegevens opslaan op je laptop, je pc of je tablet maakt die gegevens kwetsbaar. Stel nou dat je laptop uit je auto wordt gestolen en er staan vertrouwelijke gegevens op. Een goede hacker heeft die beveiliging binnen een mum van tijd gekraakt en jij bent dan verantwoordelijk voor zo’n datalek.

Met de nieuwe AVG-wetgeving (Algemene verordening gegevensbescherming) kan dat leiden tot enorme boetes. Stel je werkt voor een zorginstelling en vertrouwelijke cliëntgegevens komen op straat te liggen. Dat wil je niet.”

Is werken in de cloud wel veilig?

“Een honderd procent garantie dat er nooit iets verkeerd gaat, is er niet. Maar het is wel zo dat een Cloud Service Provider een veel sterkere slagkracht heeft dan bijvoorbeeld een individuele bouwonderneming of zorginstelling. Wij investeren bijvoorbeeld jaarlijks tonnen in alleen al de beveiliging van ons platform.

Informatiebeveiliging conform ISO 27001 en specifiek voor de zorg NEN7510 speelt hier een zeer belangrijke rol in. Belangrijk is overigens dat je kiest voor een honderd procent Nederlands bedrijf met datacenters in Nederland. Veel publieke cloud providers zitten met hun datacenters in de Verenigde Staten.

Belangrijk is overigens dat je kiest voor een honderd procent Nederlands bedrijf met datacenters in Nederland

Sinds de Patriot Act daar van kracht is, heeft de Amerikaanse overheid toegang tot alle daar opgeslagen informatie. Maak je gebruik van een Nederlandse Cloud Service Provider met datacenters op Nederlandse bodem dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Jouw data blijven jouw data.”

Hebben bedrijven zelf nog een IT of ICT-afdeling nodig?

“Dat is niet meer nodig. Ook hoef je je als directie of bestuur niet meer te verdiepen in die materie. Een bouwonderneming of een zorginstelling kan zich voortaan volledig richten op de kernactiviteit. Daar verdien je immers geld mee. Wij zorgen dan voor de rest.

Dat betekent ook dat wij de verantwoordelijkheid overnemen om te voldoen aan alle Nederlandse en Europese wetgeving over privacyregels. Dat die IT of ICT-afdeling niet meer nodig is, betekent overigens niet dat die mensen voortaan zonder werk zitten. Skysource biedt aan om die medewerkers, met behoud van alle opgebouwde rechten, in dienst te nemen.”

Next article