Skip to main content
Home » Business Resolutions » Maatschappelijke veranderingen op het bord van HR-professional
Human Resources

Maatschappelijke veranderingen op het bord van HR-professional

Personeelstekorten, hoog ziekteverzuim, oplopende werkdruk, een onveilig gevoel op de werkvloer; het zijn uiteenlopende thema’s waar HR-professionals mee te maken hebben. Hoe maak je als HR-Manager beleid waarmee je de bedrijfsambitie vooruithelpt én oog hebt voor de problemen die spelen voor werkgevers en werknemers? NVP-voorzitter Irene Oerlemans: “Er rust een grote verantwoordelijkheid bij HR-professionals.”

De rol van de HR-professional is flink veranderd. Was de HR-afdeling vroeger vooral verantwoordelijk voor taken als werven, ontwikkelen en ontslaan van werknemers, inmiddels is er een lange lijst van aandachtsgebieden bijgekomen. Grote maatschappelijke veranderingen vertalen zich (natuurlijk) naar de werkvloer. Ook daar spelen kwesties als sociale veiligheid op het werk, veranderende rollen door digitalisering, transparante en eerlijke betaling, personeelstekorten, veranderingen in de pensioenwet en een hoog verzuim. Het is voor de People Professional een uitdaging om beleid te maken met al die thema’s op je bord. Want hoe doe je iets aan de loonkloof terwijl de directie het bedrijf wil laten groeien en je ook met klachten over sociale onveiligheid aan de slag moet? Irene: “In grote organisaties kan de HR-professional zich specialiseren en is er een netwerk aan HR-medewerkers om kennis te delen. Maar bij midden- en kleinbedrijven waar één HR-manager voor alle thema’s tegelijkertijd oplossingen moet vinden, vraagt dat verschillende competenties van de HR-professional. Er rust een grote verantwoordelijkheid bij HR.”

Ondersteuning NVP

“Een van de manieren waarop NVP HR-professionals ondersteunt is door de NVP codes. De bekendste is natuurlijk de NVP Sollicitatiecode. De code geeft onder andere richting in hoe je inclusief werft en selecteert. Daarnaast hebben we samen met NOBCO (Nederlandse orde van beroepscoaches) de Coaching Code ontwikkelt en werken we op dit moment aan een Code Sociale Veiligheid. Ook zorgen we voor live en online bijeenkomsten waar we kennisdelen. Jaarlijks reiken we de NVP HR-Proffie uit, een prijs voor het meest effectieve HR-beleid. Dit jaar ging de prijs naar Rabobank dat daarin een koppositie heeft op diversiteit en inclusie.”

Personeelstekorten

Een blijvend groot vraagstuk is het personeelstekort. Bijna alle sectoren kampen met krapte en die gaat volgens cijfers op de website van de Rijksoverheid niet voorbij. In de komende jaren gaan meer mensen met pensioen en er komen onvoldoende werkenden bij als gevolg van de vergrijzing. “Dit is de grootste uitdaging waar bedrijven op dit moment voor staan. Vooral in de zorg en het onderwijs is de situatie schrijnend. Waar een commercieel bedrijf nieuw personeel wat meer kan betalen of betere arbeidsvoorwaarden kan aanbieden zoals een vegetarische lunch of een vrijdagmiddagborrel of laptop van de zaak, kan dat in het onderwijs of de zorg niet. Daar zijn de mogelijkheden veel beperkter. Het vraagt dus grote creativiteit een aantrekkelijke werkgever te zijn.”

Meer informatie

Irene Oerlemans is voorzitter van het NVP, het netwerk en beroepsvereniging voor HR-professionals. Zij startte bijna zes jaar geleden het innovatieve HR-adviesbureau Bunchmark

Next article