Skip to main content
Home » Circulaire Economie » Beste plastic obese lotgenoot
Circulaire Economie

Beste plastic obese lotgenoot

Foto: Vincent Kneefel

Ja, ik heb het tegen jou. Zonder je ervan bewust te zijn, draag ook jij bij aan de verstikking van Moeder Aarde door plastic. We zouden met z’n allen op dieet moeten gaan, een leefstijl waarbij wij veel minder plastic verbruiken: een plasticdieet.  

Portret Maria Westerbos

Maria Westerbos

Founder Plastic Soup Foundation

Plasticdieet

Plastic is ‘a way of life’ geworden. Het is ontzettend veelzijdig, goedkoop en makkelijk toepasbaar. Helaas heeft het ook een enorm negatieve impact op ons milieu. 

Het is al bewezen dat minuscule deeltjes, ook wel microplastics genoemd, schadelijk voor dieren kunnen zijn. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat die microplastics, en dan vooral de chemische additieven daarin, de gezondheid van de mens kunnen aantasten. 

Verschillende ziekten en aandoeningen worden hier al mee in verband gebracht.  

Juist daarom is het zo belangrijk dat we met z’n allen op een plasticdieet gaan. Alleen op die manier kunnen we de enorme hoeveelheden plastic in ons dagelijks leven verminderen. Voor onszelf, maar ook voor de wereld van morgen.

De plastic epidemie reikt voorbij alle grenzen. Plastic verspreidt zich in alle windrichtingen, over land, in de lucht en in het water.  

De meeste mensen weten niet, dat er plastic in heel veel producten is verwerkt. Zelfs in producten, waarvan je dat nu niet direct zou denken. Zoals kauwgum, filters van sigaretten, autobanden, je smartphone, maar ook kleding is een grote boosdoener.

Plastic Mass Index

Sommigen zien recycling als een manier om het plasticverbruik te verminderen. Dit is een manier, maar niet meteen de directe oplossing want niet alle plasticsoorten kun je recyclen.

Daarnaast kan plastic maar een beperkt aantal keren hergebruikt worden. Nee, we zullen ons echt bewust moeten worden van onze Plastic Mass Index (PMI) en deze drastisch verlagen, waardoor er ook steeds minder geproduceerd hoeft te worden. 

Het zou zo mooi zijn, als er een goed alternatief zou zijn voor plastic. Een afbreekbaar materiaal dat net zo goedkoop, veelzijdig en makkelijk toepasbaar is. Dat is er helaas nog niet en dat verwondert mij. 

Zeker als je bedenkt dat één man, Leonardo Da Vinci, in 1503 twee geniale vindingen deed: het getal pi en de omnicopter, een vliegmachine die in verschillende richtingen kon vliegen. 

Als een mens in één jaar tot zoveel in staat is, dan moeten wij toch al onze denkkracht kunnen bundelen om een vervanger van plastic uit te vinden?  

My Little Plastic Footprint

Tot slot: wil jij ook op een plasticdieet? Zoek dan naar My Little Plastic Footprint. Deze app brengt je op ideeën, geeft je tips en daagt je uit. Ga ervoor!

Next article