Home » Earth Hour » Van anonieme dozen naar duurzame ‘hubs’: CTP bouwt de toekomst met CTPark Amsterdam City
Sponsored

De vastgoedsector wordt aan alle kanten ‘gepusht’ om te verduurzamen. Een voorbeeld waarin deze verduurzaming van vastgoed concreet vorm krijgt, is CTPark Amsterdam City: een ‘hub’ van 120.000 m2 aan de rand van Amsterdam die bijna alles wat de stad nodig heeft kan aanleveren. 

Industrieel vastgoedontwikkelaar CTP heeft met CTPark Amsterdam City een uniek concept ontwikkeld. Volgens de bedenker, ondernemer Wim Beelen, heeft de samenleving behoefte aan duurzame hubs waar bedrijven veel meer met elkaar samenwerken. “Het is nu enorm inefficiënt geregeld. Een hotel in Amsterdam wordt per dag wel 35 keer bezocht door een bestelbus. Wij knopen al die verschillende partijen aan elkaar. Ieder behoudt z’n eigen business, maar alle faciliteiten zitten op één park waardoor je de krachten kunt bundelen. Daar wordt de hele stad beter van.” 

CTPark Amsterdam City is goed bereikbaar voor aan- en afvoer over weg en water, er zijn volop elektrische laders. “We zijn eigenlijk een megagrote power plant”, zegt Beelen. “Het gebouw is bepakt met batterijen om alle zelf opgewekte zonne- en windenergie op te slaan voor later gebruik of om terug te geven aan de stad. Ik ben blij dat ik dit samen met CTP kon realiseren. Je voelt je welkom op hun terreinen. Op ons dak creëren we ook bomen, struiken en sporttoestellen. Het is een fijne plek om te werken, het is goed bereikbaar met OV en het is een aanwinst voor de stad.” 

“Mondiaal neemt vastgoed 40 procent van de CO2-uitstoot voor z’n rekening”, vertelt Stefan de Goeij, ESG & Energy Lead bij CTP. De Goeij ziet dat bedrijven nu met name vanuit de EU worden aangespoord om hun ecologische footprint inzichtelijk te maken. “Wetgeving zoals de Green Deal en EU taxonomie pushen ontwikkelaars om hun uitstoot te rapporteren. Ook vanuit de markt is er de druk om mee te gaan in de transitie. De financiële sector stelt eisen, green bonds vragen om ESG-criteria. Maar ook onze klanten verwachten van ons dat ze terecht kunnen in energieneutrale gebouwen. Zelf zijn we daar al jaren actief mee bezig. We hebben al meer dan 10 jaar zonnepanelen in onze parken en ons volledige portfolio is sinds 2019 BREEAM gecertificeerd. Ons uitgangspunt is het klimaatakkoord van Parijs. Daarvoor zetten we onder andere vol in op hernieuwbare energiebronnen.”

De klimaatwinst van vastgoed zit ‘m volgens De Goeij ook in de functionaliteit van de panden. “We kijken naar de rol die de bedrijvenparken spelen in de samenleving. We zoeken daarom huurders die bij onze filosofie passen. Het vastgoed van de toekomst bestaat uit community’s die in verbinding staan met de omgeving. Dat betekent dat we kijken naar het welzijn van bewoners en werknemers: dat er bijvoorbeeld kinderopvang is, dat je makkelijk op de fiets kunt komen en kunt douchen op je werk. Ook investeren we in het aanleggen van inheemse bomen en planten. Zo creëren we fijne werkplekken en maak je niet alleen duurzame maar ook sociale impact.” Beelen voegt toe: “Mensen zijn de verdozing zat. We moeten toe naar een nieuwe manier van wonen, werken, bouwen en vervoeren. Hopelijk zaait dit project een zaadje dat navolging vindt in de rest van het land.”

Next article