Skip to main content
Home » Financieel Verantwoord » Een goede hypotheek: de sleutel tot jouw droomhuis
Sponsored

Zelf doen in 6 stappen

1. Bereken je maximale hypotheek

De maximale hoogte van je hypotheek hangt af van je inkomen, financiële verplichtingen en eventueel het inkomen van je partner. Gebruik onze online rekentools om een schatting te maken van je maximale hypotheek. Of zoek direct je droomhuis op adres, als deze te koop staat. Van daar kan je gaan rekenen of je deze woning kan financieren. Ook kan je berekenen of oversluiten van een bestaande hypotheek zin heeft en voordeel oplevert.

2. Maak een gratis account aan

Om je hypotheek online zelf aan te vragen dien je een gratis account bij Neo Hypotheken aan te maken. Zo krijg je toegang tot de online aanvraagportal waar je je hypotheek verzoek verder in kan vullen en versturen.

3. Doe de kennis- en ervaringstoets

Voordat je zelf online een hypotheek kan aanvragen, moet je middels de kennis- en ervaringstoets aantonen dat je voldoende kennis hebt om zonder advies van een gecertificeerde hypotheekadviseur een aanvraag te doen. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van de voorwaarden, risico’s en gevolgen van de te maken keuzes. Voorbeelden van de toets vind je op de website van Neo Hypotheken. 

4. De hypotheekaanvraag

Lever met behulp van Ockto jouw digitale financiële gegevens en informatie over de bestaande en/of aan te schaffen woning aan via onze online tool. Binnen 4 uur na indienen van een hypotheekaanvraag ontvang je een zogeheten rentevoorstel. Hierin staat welk bedrag je gefinancierd kan krijgen en tegen welke rente.

5. Extra documentatie aanleveren

In het rentevoorstel staat ook welke aanvullende gegevens of documenten nog nodig zijn, zoals het taxatierapport of desktoptaxatie dat via de online portal kan worden ingediend. 

6. Bindend hypotheekaanbod

Wanneer je alle benodigde documenten voor 10 uur ‘s ochtends hebt aangeleverd, dan ontvang je dezelfde dag nog een bindend aanbod. Je vindt het bindende hypotheekaanbod in onze portal. Uiteraard ontvang je ook een mail hierover.  


Onafhankelijk & professioneel advies 

1. Oriënterend gesprek

Neem contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur voor hulp bij het afsluiten, oversluiten of verhogen van je hypotheek. Het eerste oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend. Hierin bespreek je jouw situatie, wensen en (woon-)plannen en krijg je vaak al een inschatting van jouw maximale leenbedrag en maandlasten. 

2. In gesprek met de hypotheekadviseur

Wil je een bod op een huis doen of wil je je hypotheek aanpassen? Maak dan een vervolgafspraak voor een volledig hypotheekadvies. De adviseur inventariseert jouw financiële situatie en bespreekt onder andere je spaargeld, bezittingen, bestaande lasten, verplichtingen,
risicobereidheid en toekomstplannen. Let op! voor deze stap dient een overeenkomst met de hypotheekadviseur getekend te worden.

3. Hypotheekadvies

Op basis van jouw situatie geeft de hypotheekadviseur een onafhankelijk en persoonlijk advies over rentevaste periode, hypotheekvorm, NHG, overbruggingskrediet en verzekeringen. Ook worden de financiële gevolgen van levensveranderingen berekend, zodat je een verantwoorde keuze kunt maken. Je betaalt de adviseur voor dit professionele en persoonlijke hypotheekadvies

4. De hypotheekaanvraag

Wanneer je het eens bent met het hypotheekadvies kan de adviseur namens jou een offerteaanvraag indienen, zelfs nog voordat je het voorlopige koopcontract hebt getekend. Lever hiervoor je financiële gegevens aan, bijvoorbeeld via ‘Data van de Bron’ van Ockto. De adviseur regelt en bewaakt de voortgang van de aanvraag.

5. Het rentevoorstel

Binnen 4 uur na je aanvraag met ‘Data van de Bron’ ontvang je een ‘rentevoorstel’ met financieringsbedrag, rente en ontbrekende documenten. De hypotheekadviseur bewaart alle informatie.

6. Bindend hypotheekaanbod

Na goedkeuring van alle gegevens ontvang je een bindend Hypotheekaanbod. Dit wordt ook naar het hypotheekadviespakket van de adviseur gezonden. Lever je alles vóór 10 uur ’s ochtends aan, dan krijg je dezelfde dag nog een bindend aanbod. 


Extra aandacht voor:

Duurzaamheid

Heb je een energiezuinig huis op het oog of wil je je woning verduurzamen? Neo Hypotheken helpt je graag met de financiering. Investeren in het verduurzamen van je woning kost immers best wat geld, maar levert ook veel op qua energie en kostenbesparing

Soort hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek leen je geld met je huis als onderpand. De meest gangbare hypotheekvormen zijn een annuïteiten- of lineaire hypotheek, die ook starters recht biedt op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast biedt Neo Hypotheken ook andere hypotheekvormen, waaronder de aflossingsvrije hypotheek. Alle mogelijkheden vind je op de website.

Veilige plek

Een huis moet in de eerste plaats veiligheid bieden. Verschillende factoren, zoals de omgeving, fundering en materialen, bepalen of jouw huis aan de veiligheidseisen voldoet en welke eventuele risisco’s aan je droomhuis verbonden zijn.


Risico’s

Het is niet altijd leuk om over na te denken, maar ontzettend belangrijk. Wat gebeurt er bij onverhoopte scenario’s als scheiden, ontslag of overlijden? Bij Neo Hypotheken leven én denken we mee voor een gepaste oplossing. Op onze website zijn alle scenario’s uitgeschreven zodat jij bijtijds weet wat je kunt verwachten. 

Next article