Home » Fintech » Marcel Boekhoorn over investeren, panda’s en de Hema
Investeren

Marcel Boekhoorn over investeren, panda’s en de Hema

Close-up van twee personen die praten over een tafel met grafieken, laptop en iphone.
Close-up van twee personen die praten over een tafel met grafieken, laptop en iphone.
Foto: Shutterstock

“Als ik een top drie zou moeten maken van wat mensen mij op feestjes en verjaardagen vragen dan kom je zonder twijfel op: ‘Wat ga je doen met de HEMA’, ‘Hoe gaat het met de panda’s’ en ‘Waar moet ik in investeren’?”

“Wat HEMA betreft leg ik mensen uit dat we met veel mooie dingen bezig zijn en dat ze dat hopelijk snel zullen merken. En wie wil weten hoe het met de panda’s gaat kan ze het beste bezoeken in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, daar wonen ze in misschien wel het mooiste pandaverblijf ter wereld.

Entrepreneurial investeerder

Maar dan dat investeren, dat ligt moeilijker. Ik ben een entrepreneurial investeerder, wat betekent dat we alleen investeren als we actief mee kunnen werken om een bedrijf beter te maken. En dat doen we met een ondernemende blik en altijd gericht op het realiseren van een bepaalde marktpositie. We stappen nooit in voor een bepaalde periode, maar altijd met een helder idee over de ontwikkeling van een onderneming.

Dat is ook de reden dat we in principe altijd een meerderheidsaandeel in een bedrijf willen nemen zodat we daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen. Omdat dit voor particuliere investeerders natuurlijk anders ligt (die komen niet zo gauw aan een meerderheid) is het voor kleine investeerders extra belangrijk om goed hun huiswerk te doen voordat ze in een bedrijf of een bepaalde sector instappen.

Marcel Boekhoorn

Alleen investeren vind ik niet leuk, een bedrijf verder brengen is fantastisch

Marcel Boekhoorn

Dan is de vraag natuurlijk: waar moet je naar kijken? In de kwart eeuw dat ik als investeerder actief ben is er eigenlijk weinig veranderd in de manier waarop ik naar een bedrijf kijk. Zo is het belangrijk dat een onderneming op een of andere manier een unieke concurrentiepositie heeft. Een patent, specialistische technologie of een dominante marktpositie. Daar ligt de basis.

Bedrijven beter maken

Daarnaast moeten we het bedrijf kunnen verbeteren, er iets aan toevoegen. Alleen investeren vind ik niet leuk, een bedrijf verder brengen is fantastisch. Dat is als particuliere investeerder natuurlijk wat minder eenvoudig, maar je kan wel kijken naar de mensen die een bedrijf leiden: gaan zij het verschil maken, gaan zij die belangrijke stappen zetten? Het kan nooit kwaad om naar achterliggende trends te kijken. Een onderneming moet in kunnen spelen op een veranderende bevolkingssamenstelling, nieuwe wetgeving of veranderende manier waarop mensen leven.

Verder is er nog de prijs. Het is geen geheim dat ik eerder serieus naar de HEMA heb gekeken. Ik vond het toen, net als nu, een schitterend bedrijf met enorme potentie, maar de prijs destijds te hoog. Dat we HEMA daarna toch hebben kunnen overnemen is natuurlijk fantastisch, maar de problemen van nu zijn voor een groot deel te wijten aan de te hoge prijs van toen.

Maar hoe je kan bepalen of de prijs goed is? Dat kan zeker voor particuliere beleggers ingewikkeld zijn, maar ik denk dat je veilig kan stellen dat als je de massa volgt dat je door het opdrijvende effect van de toegenomen vraag grote kans hebt om teveel te betalen.

Persoonlijke interesse voor innovatie

Voor mij geldt dat ik juist interesse krijg als iedereen weg rent. In 2012 was de wereld volledig in de greep van de financiële crisis, mensen wilden weg uit vastgoed en geld was moeilijk te krijgen. Zo heb ik destijds de High Tech Campus Eindhoven van Philips kunnen kopen. Een prachtige investering, niet alleen omdat er dankzij de huurinkomsten een mooi rendement uitkomt, maar ook omdat de High Tech Campus wereldwijd een van de hoogst aangeschreven centra voor innovatie is.

Als je er geen plezier aan beleeft kan je het beter niet doen

Marcel Boekhoorn:

Dat sluit heel goed aan bij mijn persoonlijke interesse voor innovatie en technische vernieuwing, en daarmee komen we uit bij wellicht de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle investering: je moet echt interesse hebben in een onderneming of sector en er met plezier naar kijken. Het maakt dan helemaal niet uit of je kiest voor duurzaam beleggen, deelneemt aan een crowdfundingsactie, in vastgoed besluit te stappen of een portefeuille met trackers opbouwt: als je er geen plezier aan beleeft kan je het beter niet doen. Tussen mijn eerste investeringen halverwege de jaren negentig en de overname van HEMA zitten tientallen bedrijven, waar we vaak enorme successen mee hebben behaald.

Momenteel hebben we belangen in circa 45 ondernemingen in binnen- en buitenland, grotere en kleinere en in verschillende sectoren. Wat bindt al deze bedrijven, al deze investeringen? Dat ik er altijd met enorm veel plezier en passie mee aan slag ben gegaan, en dat is nog altijd zo – want, zo redeneer ik dan, dan heb je ook als een investering niet oplevert wat je had gehoopt, in ieder gevel een leuke tijd gehad.”

Next article