Home » Fintech » Online transacties worden eerste levensbehoefte
24/7

Online transacties worden eerste levensbehoefte

Een belangrijke voorwaarde voor elektronisch betalen is dat het veilig en betrouwbaar moet zijn voor betaaldienstverleners én voor de klanten van deze organisaties. 

Nieuwe betaalmiddelen voor een toekomst waarin steeds meer digitaal wordt gehandeld, bieden meer gemak. “Banken en betaalinstellingen zorgen dat die betaalmiddelen betrouwbaar en veilig zijn,” stelt Gijs Boudewijn, algemeen directeur van Betaalvereniging Nederland.

Onder andere mobiel betalen en Instant Payments dragen bij aan meer gemak en efficiency. Onlinediensten zoals iDIN en de IBAN-Naam Check helpen om het digitale handelsverkeer betrouwbaar en veilig te houden. 

iDIN 

In Nederland is er een digitale identificatie voor overheidsorganisaties: DigiD. Een vergelijkbaar digitaal identificatieprotocol is iDIN. Hiermee kunnen particulieren, als klant van hun bank, inloggen en zich identificeren bij private bedrijven en organisaties.

“De werking van iDIN is vergelijkbaar met iDEAL”, legt Boudewijn uit. Met als groot voordeel dat de zakelijke relatie zelf kan aangeven welke persoonsgegevens hij nodig heeft van een bankklant. Vóór de bank die gegevens verstrekt, moet de klant altijd zelf controleren en goedkeuren welke gegevens worden doorgegeven en aan wie.   

Instant Payments 

Nederland is binnen Europa koploper als het gaat om nieuwe online betaalmethoden. Een van die methoden is Instant Payments. Met deze Europese standaard worden overboekingen binnen enkele seconden bijgeschreven op de bankrekening van de begunstigde, de klok rond, ook in het weekend en op feestdagen.

In Nederland maken alle toonaangevende banken voor enkelvoudige overboekingen al gebruik van deze betaalmethode. 

Win-win-situatie 

“Instant Payments bieden voor het bedrijfsleven grote voordelen, in combinatie met mobiel bankieren en betalen”, weet Boudewijn. Leveranciers kunnen vragen om ‘instant payment’ bij aflevering en lopen zo minder financieel risico.

Klanten hoeven niet vooraf te betalen en hebben de zekerheid dat de bestelde goederen ook daadwerkelijk geleverd zijn. Het is voor beide partijen een win-win-situatie. 

Next article