Home » Future of Work » Future of work and education? Talentgericht werken!
Sponsored

Groeien als bedrijf en mens? Focus op talent, adviseert bureau voor talentmanagement In Good Company. Mensen zijn hét kapitaal van een organisatie. Focus op hun talent en drijfveren doet ze groeien. Een bedrijf heeft hierdoor uiteindelijk ook meer succes.

Yuri Kweekel

Yuri Kweekel

Directeur In Good Company

Het klinkt logisch, talentgericht werken, maar dat is het volgens Yuri Kweekel niet altijd. Hij is directeur van In Good Company, een adviesbureau dat assessments, coaching en teamtraining aanbiedt. “In organisaties ligt de nadruk vaak op wat misgaat en wat beter moet. Uitgaan van wat er wél is en sturen op kwaliteiten levert echter meer op. Een betere acceptatie van feedback bijvoorbeeld.”

Drie onmisbare pijlers

Het model van ‘Talentgericht Werken’ steunt op drie pijlers die onderling verbonden zijn en elkaar versterken: Focus op Talent, Waarderend Leiderschap en Sterk Teamwerk. “Een waarderende leider heeft focus op talent en blijft zoeken naar wat er te waarderen is in het gedrag van mensen. Hij of zij realiseert een sterk team waarin continu aandacht is voor randvoorwaarden zoals veiligheid en betrokkenheid. Dat geven we onze klanten ook mee.”

Talentgericht werken volgens Talent Coaches Tessa Leenen en Malissa Voordenhout

Coaches Tessa Leenen en Malissa Voordenhout
Coaches Tessa Leenen en Malissa Voordenhout

Wat betekent een focus op talent in de praktijk?

Tessa: “Focus op talent komt terug in al onze diensten, van assessments tot coaching. Zo ook bij de begeleiding van één van onze kandidaten, een jonge accountmanager, die zich verder wilde ontwikkelen, maar weinig zicht had op waar zijn talenten liggen. Door een assessment werd duidelijk dat de man veel creatiever is dan hij zelf had gedacht. Met meer aandacht voor zijn creativiteit, is hij effectiever geworden in zijn gesprekken en maakt hij sprongen in zijn ontwikkeling.”

Malissa: “Een recente kandidaat is een mooi voorbeeld. Hij dacht tevreden te zijn als inkoper. Tot hij in onze loopbaancoaching ontdekte dat hij weinig energie krijgt van het commerciële aspect. Er kwam naar boven dat hij van proces- en data-analyse eigenlijk veel gelukkiger wordt. Hij heeft, met ondersteuning, zelf de regie genomen en is op zoek gegaan naar een baan die aansluit op zijn talenten en drijfveren. Hij ontdekte wat hij echt leuk vindt en is net begonnen in een nieuwe baan als analist.”

Wat is belangrijk in waarderend leiderschap?

Tessa: “Vooral vertrouwen! In een van mijn vorige banen werd er veel gecontroleerd. Toen ik begon als Talent Coach moest ik wennen aan de vrijheid die ik kreeg. Er is vertrouwen in mij; dat ik zelf weet hoe ik mijn werk moet inrichten. Onder waarderend leiderschap is er ruimte om in je valkuilen te stappen, maar vooral om je talenten en uitdagingen met elkaar te verbinden. Zo krijg ik nu de ruimte om trainingen op te zetten, omdat ik graag met groepen werk, maar hier momenteel niet veel aan toekom.”

Malissa: “Ik had voorheen ook een waarderende leider. Ze had écht aandacht voor mensen. Druk of niet: zij wilde onder het genot van een kop koffie weten hoe je weekend was geweest. Je hoefde je niet eerst te bewijzen, maar kreeg direct alle vertrouwen. Tot het tegendeel was bewezen, ging zij van het positieve uit. Tegelijkertijd schetste ze op de inhoud duidelijke kaders en richtlijnen. Iedereen wist wat er werd verwacht. Die combinatie is een gouden formule voor effectief leiderschap.”

Hoe zien jullie sterk teamwerk?

Tessa: “Een waarderend leider moet een sterk team kunnen vormen. Dat begint bij het creëren van een veilige omgeving waarin mensen zich kunnen ontplooien en verbinden. Eerder merkte ik eens dat een collega irritatie bij me opriep en dat ik hem daardoor een beetje meed. Mijn manager zette ons samen om van elkaar te leren. Ik leerde loslaten, hij meer gestructureerd werken. Door gebruik te maken van de verschillen tussen mensen in een team, en deze ook te benoemen, bouw je aan een sterk team.”

Malissa: “Sterk teamwerk betekent allereerst: eerlijk kunnen zijn tegen elkaar zonder angst. Bij één van onze klanten waren er problemen op het gebied van samenwerken; sommigen wilden zelfs niet meer op dezelfde afdeling zitten. Door veel eerlijke gesprekken en het uitspreken van waardering keerde het vertrouwen langzaam terug. Een sterk team bestaat niet uit eilandjes. Het helpt vaak om één doel voor ogen te houden en iedereen verantwoordelijk te maken voor alle processen richting dat doel.”

Ten slotte maakt Yuri de balans op: “Talentgericht werken is dé toekomst van werk en leren. Organisaties als DSM, Dirk van den Broek, Dekamarkt, Athlon en APG onderkennen dit ook en werken al geruime tijd samen met In Good Company. Talentmanagement is echter niet alleen voorbehouden aan grote ondernemingen, maar hoort juist ook thuis in het mkb. Klanten als De Kennemer Duincampings, Scheidt en Bachmann en Tapir investeren zo in de toekomst van hun mensen en de groei van hun organisatie. Talentgericht werken betekent eenvoudigweg betere resultaten.”

Wil jij meer weten over talengericht werken? Ga dan naar www.ingoodcompany.nl

Next article