Skip to main content
Home » Future of Work » Minder zeker pensioen vraagt meer aandacht!
Sponsored

Je pensioen is naast je salaris de belangrijkste factor als het gaat om huidige en toekomstige financiële zekerheid. Henk Bets, directeur van Confident BV, adviseert werkgevers en werknemers op het gebied van pensioenvraagstukken.

Henk Bets

Henk Bets

Directeur Actuarieel Adviesbureau Confident
Directeur Uw Pensioen Inzicht

Denk op tijd na over je pensioen

“Vroeger kon je op je 45e je pensioen gaan plannen. Tegenwoordig is alles veel onzekerder geworden. Plannen is veel moeilijker. Vroeger had je een eindloonpensioen en kreeg je ongeveer 70 procent van je laatstverdiende salaris. Tegenwoordig is het een middelloon- of beschikbare premiepensioen. Dat ligt aanmerkelijk lager. Je moet dus eerder beginnen met plannen.”

Kijk wat je nodig hebt

“Een grove schatting is dat je 70 procent van je huidige inkomen nodig hebt om straks goed te kunnen leven. Dat is natuurlijk heel persoonsafhankelijk. Het is beter om te kijken naar wat je nu uitgeeft en naar wat je straks wilt uitgeven. Op de website van het NIBUD staan daarvoor heel handige hulpmiddelen.”

Beoordeel de risico’s van je pensioen

“Voor een bedrag van duizend euro kun je over tien of twintig jaar minder kopen dan nu. Zelfs als het maandelijkse pensioenbedrag vaststaat, is dus sprake van verlies van koopkracht. Pensioenen worden bovendien al zo’n twaalf jaar niet meer geïndexeerd. Dan heb je het in die periode al over een koopkrachtverlies van ongeveer 25 procent.

Op de website www.uwpensioeninzicht.nl staat heel veel informatie over pensioenen, ook voor gepensioneerden

Dit wordt ook duidelijk gemaakt bij het pensioen in scenario’s. De best- en worstcasescenario’s kunnen enorm verschillen. Het optimistische scenario; bij een 50-jarige kan vijftig procent hoger zijn dan de verwachte pensioenuitkomst. In het pessimistische scenario kan dit vijftig procent lager zijn.”

Weet wat je opties zijn

“Veel regelingen bieden opties zoals doorbeleggen na de pensioendatum. Dit kan meerwaarde opleveren. Beoordeel dus alle mogelijkheden die je pensioenregeling je biedt.”

Spaar of bespaar voor extra financiële ruimte

“Als je tot de conclusie komt dat je huidige pensioen op de pensioendatum onvoldoende zal zijn, neem dan maatregelen. Je kunt extra geld storten op je pensioenrekening. Dat kan nuttig zijn, maar omdat het pensioen onzeker is, moet je zeker ook andere mogelijkheden overwegen. Los af op je hypotheek. Koop zonnepanelen of isoleer je woning zodat je energierekening nu en straks lager is. Investeer in zaken waarvan de uitkomsten op langere termijn duidelijk zijn.”

Bied of vraag advies

“Het is belangrijk dat een werkgever periodiek advies aanbiedt over pensioen. Dat kan in een informatiebijeenkomst voor alle medewerkers maar ook individueel. Is dat niet het geval en kun je zelf niet alle gevolgen overzien, raadpleeg dan een adviseur.

Het best- en worstcasescenario kan enorm verschillen

Op de website www.uwpensioeninzicht.nl staat heel veel informatie over pensioenen, ook voor gepensioneerden. Je kunt er ook je pensioeninkomen berekenen.”

Situatie gepensioneerden is onzekerder

Het pensioen voor gepensioneerden is onzekerder geworden. Zo wordt er al 12 jaar niet of nauwelijks geïndexeerd en lijken kortingen, ook voor gepensioneerden, onvermijdelijk.  Er wordt gewerkt aan het pensioenakkoord. Dit akkoord heeft invloed op toekomstige indexatie, maakt pensioen onzekerder en leidt tot een herverdeling tussen jong en oud en tussen werknemers en gepensioneerden. Weet jij wat dit voor jou betekent?”

Oefen invloed uit

“Als je gepensioneerd bent, kun je niet meer sparen voor je toekomst. Wat je wel kunt doen, is invloed uitoefenen. Verdiep je in wat het beleid is van diverse politieke partijen en stem op de partij die doet wat jij belangrijk vindt.”

Meer weten? Klik op de onderstaande button om advies te krijgen op het gebied van pensioenvraagstukken.

Next article