Home » Future of Work » Toekomstbehendig zelfstandig ondernemer zijn én blijven
Digitalisering

Toekomstbehendig zelfstandig ondernemer zijn én blijven

Freelancer met laptop in koffiezaak
Freelancer met laptop in koffiezaak

Waar is de tijd gebleven dat je naar school ging en vervolgens een baan tot je pensioen had? Die is over! Voor (zelfstandig) ondernemers was die realiteit al anders en sinds begin dit jaar al helemaal.

Onder invloed van verschillende ontwikkelingen, zoals globalisering en digitalisering, volgen veranderingen elkaar tegenwoordig in hoge snelheid op en daar lijkt vooralsnog geen einde aan te komen. Dat maakt dat wij als individu leren meebewegen en wendbaar moeten zijn, zowel op persoonlijk vlak als in ons werk. Maar hoe en met wie doe je dat dan?

Leren en ontwikkelen

Zelfstandige ondernemers maken de keuze om in vrijheid hun eigen weg te gaan en hun dromen na te jagen. Hun ontwikkeling maken ze op verschillende manieren door. Bijvoorbeeld bij verschillende opdrachtgevers, door het volgen van een opleiding, coaching en nog vele andere manieren. Leren en ontwikkelen doen ze elke dag. Voor zelfstandigen is het belangrijk om zich op drie niveaus te blijven ontwikkelen: inzetbaarheid, ondernemerschap en hun vak. Omdat zzp’ers vaak zelfstandig en alleen werken geven wij de volgende tips.

  1. Wees nieuwsgierig – kennis kan je in elk verloren uurtje opdoen. Er zijn interessante podcasts, webinars, filmpjes en vakliteratuur die veel kennis opleveren.
  2. Denk/kijk vooruit – als de wereld zo snel verandert, heeft dat impact op jou. Wat betekenen die veranderingen voor jouw werk. Door dingen net even anders te doen, creëer je mogelijkheden en sta je niet stil. Realiseer je dat je door je kennis en ervaring met anderen te delen ook weer verder kan komen.
  3. Breng focus en balans aan – een zzp’er moet alles zijn. Een marketeer, een jurist, een boekhouder en dat vraagt veel. Ieder heeft zijn eigen vak, maar zorg er wel voor dat je weet wat je risico’s en zwakke plekken zijn en dek die verstandig af. Slimme boekhoudsoftware ontzorgt. Breng rust en balans in werk en privé. Dat alles zorgt ervoor dat jij kan ondernemen en je dromen kan najagen.
  4. Heb lef – als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg – treed buiten de gebaande paden en zie wat het je oplevert. Durf ook fouten te maken.
  5. Denk in mogelijkheden – tijd en financiën blijken vaak belemmeringen te zijn voor zelfstandigen. Dat hoeft helemaal niet. Kennis vergaren kost geen tijd maar levert tijd op. Inmiddels is een leven lang ontwikkelen zo’n belangrijk thema dat vanuit de overheid financiële mogelijkheden worden gecreëerd. Ook (digitaal) samenwerken levert nieuwe kansen op, omdat je elkaar kunt aanvullen vanuit je talent en (social) skills.

Werken en ontwikkelen gaan hand in hand. Door een goede combinatie blijven zelfstandig ondernemers waardevol en toekomstbestendig.

Over PZO

PZO is een belangrijke belangenbehartiger voor zzp’ers, zelfstandig ondernemers. Als een spin in het web plaveit zij de weg voor zelfstandigen om zonder zorgen te ondernemen. Krachtige lobby, ledendiensten, leren en ontwikkelen en netwerken zijn de pijlers op basis waarvan zij werkt.

Next article