Skip to main content
Home » Human resources » Executive Search toen en nu
Digitalisering

Executive Search toen en nu

Main image executive search
Main image executive search
Foto: Shutterstock

Vroeger vond executive search achter gesloten deuren plaats. De komst van de digitale revolutie en een nieuwe generatie heeft daar verandering in gebracht. Wat is de toekomst van headhunting?

Andere vaardigheden

Vroeger moest een directeur zich vroeger focussen op de financiën, risicomanagement, rapportages en operational excellence. Vandaag draait het vooral om vooruitkijken, voorspellen wat er gebeurt, kansen pakken en verandering.

Gerard van Vliet is directeur van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren, kortweg NCD. Van Vliet: “Je merkt dat er een breuk is tussen de ouderwetse markt, waarin een directeur gewoon een directeur was, en de huidige benodigde vaardigheden van een directeur. Een directeur vandaag de dag moet digital savvy zijn en goed mensen kunnen managen: mensen mee kunnen krijgen in veranderingsprocessen, mensen inspireren, enthousiasmeren en empathie kunnen tonen. Dat vraagt simpelweg om andere skills van de directeuren en managers dan voorheen.”

Tweezijdige breuk

De problematiek omtrent executive search is op dit moment tweeledig meent Van Vliet. Enerzijds is de vijver met geschikte kandidaten vrij beperkt. En: de mensen die voldoen aan alle moderne capaciteiten en beschikken over de nieuwe skills willen niet in een oude bedrijfscultuur werken waar die mensen juist zo nodig zijn.

Gerard van Vliet

Er wordt een steeds groter beroep gedaan op onze sociale en emotionele intelligentie

Gerard van Vliet (directeur NCD)

Van Vliet: “Die talentvolle mensen zijn vaak van een andere generatie en willen werken bij jonge bedrijven, die gaan voor maatschappelijke impact. De meer gevestigde bedrijven gaan eerder voor aandelenbelang en die zoeken juist die jongen mensen met skills. Hierdoor ontstaat er een kloof: de gevestigde bedrijven kunnen het jonge talent niet aan zich binden. Jonge mensen staan niet meer te wachten op functioneringsgesprekken, die willen groeigesprekken.”

Digitalisering

Digitalisering is een belangrijke kwestie, iedere bestuurder en commissaris moet omgaan met de digitale revolutie: digitaal leiderschap, digitale transformatie, digitale revolutie. Een toekomst waarin de verregaande digitalisering een evenwicht veronderstelt tussen ‘high tech’ en ‘high touch’.

Van Vliet: “Er wordt een steeds groter beroep gedaan op onze sociale en emotionele intelligentie, op ons vermogen samenhang te brengen binnen onze organisaties. In de nieuwe bedrijfscultuur willen we plezier hebben met elkaar tijdens het realiseren van die doelen, ondanks tegenslagen die we ondervinden. De positieve energie die we met elkaar opbrengen stelt ons in staat om er kansen van te maken om het ‘beter’ en ‘anders’ te doen.”

De toekomst

Vroeger begaf een headhunter zich in de besloten en exclusieve wereld van de sociëteiten. Nu is het meer een match van mensen: wie past bij die opdrachtgever en de daar aanwezige strategie? Van Vliet: “Er zijn steeds meer mensen die roepen dat ze aan executive search doen, en wil je als bureau overleven dan moet je meer kunnen bieden. Ik zie headhunting in de toekomst veranderen naar de vorm van agency, waarbij niet alleen maar louter wordt geplaatst en gematcht, maar carrièrebegeleiding, coaching en intervisie ook onderdeel van de werkzaamheden zijn.“

Next article