Skip to main content
Home » Investeren in de toekomst » Wakibi’s microkredieten helpen wereldondernemers
Sponsored

Een lening aanvragen in ontwikkelingslanden is niet makkelijk. Toch kan een bescheiden bedrag mensen enorm vooruithelpen. Ze kunnen een onderneming beginnen of uitbreiden en onafhankelijk en zelfredzaam worden.

Stichting Wakibi streeft naar armoedebestrijding en duurzame zelfredzaamheid door leningen te verstrekken in ruim tachtig ontwikkelingslanden, aan mensen die financiële steun goed kunnen gebruiken. Eén microkrediet heeft een enorm effect op gemiddeld vijf mensen in de directe omgeving van de lenende ondernemer: familieleden en eventuele werknemers. Kinderen kunnen naar school en doktersbezoek wordt mogelijk. Zo profiteert een hele gemeenschap van één microkrediet.

Circulaire geldstroom vergroot social impact

Wakibi verschaft leningen, dus de inleg komt terug: 98 procent van de leningen wordt volledig terugbetaald. Dat geld kan opnieuw worden uitgeleend. Zo blijft het geld circuleren en kun je met eenzelfde bedrag talloze levens verbeteren. Wakibi wordt hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers waardoor 100% van het uitgeleende bedrag naar de ondernemer gaat.

Het succes van ondernemer Lindiwe

Eén van de 87.000 ondernemers die Wakibi al heeft geholpen, is Lindiwe (22) in Zimbabwe. Lindiwe’s vader overleed toen zij jong was. Ze ging hongerig, op blote voeten en zonder pen of potlood naar school. Toch hield ze vol. Ze wilde een beter leven en besloot een bedrijf te beginnen. Ze zag dorstige mijnwerkers en dacht hen blij te kunnen maken en zelf iets te kunnen verdienen door sap en frisdrank te maken en voor de helft van de prijs van grote merken te verkopen. Dankzij praktische hulp en een microkrediet werd de saphandel van Lindiwi een succes. Inmiddels heeft Lindiwe drie bedrijven onder de paraplu van Lee Investments: een pluimveebedrijf, een winkeltje en Lee Juice. Ze neemt vooral meisjes in dienst, want de kans die zij heeft gehad, gunt ze hun ook.

Infobox

Ook impactvol investeren?
Steun ondernemers in ontwikkelingslanden via Wakibi.

Dat kan op vijf manieren:
1. Op www.wakibi.nl presenteren ondernemers hun plannen. Kies een ondernemer en leen daar zelf geld aan uit (vanaf 25,-). Herinvesteer het na terugbetaling.
2. Schenk periodiek. Wakibi zoekt ondernemers om in te investeren via het zogenoemde Social Impact Fonds. Dit kan vanaf 10.000,-.
3. Investeer eenmalig.
4. Steun maandelijks vrouwelijke ondernemers via het Women Empowerment Fonds.
5. Neem Wakibi op in je testament.

Next article