Home » Logistiek » Hoe veilig is uw magazijn?
Veligheid

Hoe veilig is uw magazijn?

Nog steeds veel heftruckongevallen in magazijnen. Hoe kunnen we de veiligheid verbeteren? Met deze 3 tips geeft u de veiligheid binnen uw magazijn direct een flinke boost.

avatar

Joost van Dorst

Sales Manager bij Gent Forklift Parts

Veiligheid heeft prioriteit

“Alweer 8 doden bij heftruckongevallen dit jaar. Een trieste constatering,” aldus Joost van Dorst van Van Gent Forklift Parts. “Hoewel we zien dat er in de intralogistiek elk jaar meer en meer wordt geïnvesteerd in veiligheidsaccessoires, blijft risicomanagement binnen veel bedrijven nog steeds een ondergeschoven kindje”. Met de veiligheid van medewerkers in het magazijn zou geen enkel risico genomen mogen worden” , stelt de Sales Manager van OrangeParts.

Uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2013 blijkt dat maar liefst 43% van de ongevallen met een heftruck een aanrijding met een voetganger betreft. Oorzaak? De voetganger en/of heftruckchauffeur hebben elkaar domweg niet gezien of gehoord. Oplossing? Zorg dat voetganger en heftruckchauffeur elkaar wel kunnen zien en horen!

“En dáár ligt nu juist een belangrijke taak voor de werkgever of warehouse manager”, benadrukt Van Dorst. Hij vervolgt: “Dat klinkt heel simpel. En in de basis is dat het ook. Het vereist enkel een stukje bewustwording bij de werkgever en warehouse manager om de werkomgeving waar heftrucks rijden voor eens en voor altijd veiliger te maken”.

“Veiligheid in het magazijn nog steeds een ondergeschoven kindje”
 

Drie must-havetips

Als warehouse manager bent u onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid in uw magazijn. Maar wat kunt u er aan doen? Simpel, investeren in veiligheidsaccessoires. Maar in welke? Met deze 3 must-have tips van veiligheidsspecialist Van Dorst geeft u de veiligheid binnen uw magazijn direct een flinke boost.

1. Blue Safety Led Light (visueel)

Een heldere blauwe spot achter of voor de heftruck op de vloer waarschuwt voetgangers in het magazijn voor een aanstormende heftruck. De veiligheidslamp is met name effectief in magazijnen met veel gangpaden en onoverzichtelijke kruispunten. Op de markt zijn inmiddels verschillende versies verkrijgbaar, zoals een rode uitvoering of een uitvoering speciaal voor kleine heftrucks.

2. Ultrasoon compact detectiesysteem (audio-visueel)

Dit uiterst betrouwbare ultrasone systeem helpt actief ongelukken of botsingen tussen heftruck en mensen/objecten voorkomen doordat de heftruckbestuurder via het detectiesysteem continu alert wordt gemaakt op voetgangers en objecten die zich binnen de detectiezone bevinden. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn er tegenwoordig compacte en goedkopere ultrasone detectiesystemen op de markt gekomen. Kostte een dergelijk systeem makkelijk € 3.500,-. Nu blijven de prijzen al snel onder de € 1.000,-.

3. Draadloos Camerasysteem (visueel)

Optimaal zicht rondom de heftruck en op de vracht. De voordelen: veiligere werkomgeving, minder schade, efficiënter pakken en wegzetten van vracht. Een paar extra (digitale) ogen werkt ook nog eens ergonomischer voor de heftruckchauffeur. Voor elke werkomgeving is er wel een camerasysteem samen te stellen. Een camerasysteem kan onder andere uitgerust worden met een eyeball of nightvision.

Next article