Skip to main content
Home » Maritiem Nederland » In de maritieme wereld gaan digitalisering en duurzaamheid hand in hand 
Maritiem Nederland

In de maritieme wereld gaan digitalisering en duurzaamheid hand in hand 

In Nederland is het begeleiden van zeeschepen naar en van onze havens ondergebracht bij Nederlands Loodswezen. De loodsen adviseren kapiteins over de vaarroute en zorgen samen met sleepdiensten en vastmakers ervoor dat schepen veilig aan de kade aanmeren of van de kade vertrekken. Voor de verduurzaming van de maritieme sector ziet het Loodswezen vooral een rol weggelegd voor IT-oplossingen.

Herman Broers, directeur Nederlands Loodswezen: “Als onze sector goed voorbereid wil zijn op een duurzame toekomst, dan ligt de sleutel voor succes bij samenwerking en digitalisering. Dat doen we bij onze eigen organisatie door het vaar- en bewegingsprofiel van onze schepen te optimaliseren. Er zijn steeds vaker innovatieve oplossingen beschikbaar om de CO2-uitstoot van schepen te verminderen en wij zetten dit in bij de verduurzaming van onze vloot. De oplossing van vandaag is niet de oplossing van morgen, dus we zitten er bovenop en passen deze nieuwe innovaties toe.”

Duurzaam versterken van de keten

De Nederlandse havens zijn één van de drukste in de wereld. Dit betekent dat de onderlinge samenwerking tussen partijen echt goed moet zijn. Broers: “De ruim 90.000 schepen die jaarlijks onze havens aandoen stoten daarbij veel CO2 uit. In de zogenaamde ‘nautische keten’ praten we  over veel partijen die een steentje bijdragen: havenbedrijven, slepers, vastmakers, terminals en scheepsagenten.  De veelal digitale informatie die al die partners in die keten aanleveren krijgt de loods via onze eigen systemen live aan boord te zien op de telefoon of laptop. Daarmee stellen wij de loods in staat om samen met de kapitein het schip vlot en veilig te varen. Aan ons de taak om dat proces zo gladjes mogelijk te laten verlopen. Daarmee sparen we veel energie uit en beperken we de uitstoot van de totale operatie.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar www.loodswezen.nl

Next article