Skip to main content
Home » Ontwikkelingen » Beleggen in vastgoed prima alternatief voor sparen & aandelen
Vastgoed

Beleggen in vastgoed prima alternatief voor sparen & aandelen

Vastgoed
Vastgoed

Geld verdienen met vastgoed. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Je belegt in stenen, heel tastbaar.

Geschreven door Geert Struiksma

De rendementen zijn vrij zeker en liggen hoger dan met sparen of aandelen kan worden bereikt. Klinkt aantrekkelijk. Stefan Bassant en Wijnand Groenen benadrukken dat de afgelopen jaren niet ideaal zijn geweest voor de belegger in vastgoed. Er gloort wel hoop. Bassant. “We komen uit een uitdagendere periode. Beleggen in vastgoed was vooral lastig omdat de banken slechts mondjesmaat bereid waren om voor financiering te zorgen. Dat neemt niet weg dat het een goed alternatief is geweest voor sparen en beleggen.” Wijnand Groenen vult aan. “Woningbeleggingen zorgen voor een constante cashflow, een jarenlange passieve bron van inkomsten.”

Lage drempel

Om in vastgoed te kunnen beleggen hoef je volgens Bassant niet heel vermogend te zijn. “De drempel voor particulieren om in te stappen is helemaal niet zo hoog. Denk bijvoorbeeld aan een klein appartement of een garage. Dat zijn ook beleggingsobjecten, waarmee een mooi rendement kan worden gemaakt.” De praktijk leert volgens Groenen ook dat de banken niet helemaal op slot zitten. “Banken financieren ongeveer zestig procent. Je moet dus minimaal met veertig procent eigen geld komen. Een appartementje op een leuke locatie koop je al voor een ton. Dit betekent dat je met veertigduizend euro eigen geld een heel eind komt. Je hebt direct een goed rendement van ongeveer zeven  procent. Dat is een realistisch cijfer.”

Interessant moment om in te stappen

In de nabije toekomst voorzien de heren een aantrekkende markt. Groenen: “Ik verwacht een inhaalcorrectie. Over vijf jaar zal het prijsniveau hoger liggen. Als je nu koopt, is het straks meer waard. Het is dus nu een interessant moment om in te stappen en vervolgens de vruchten te plukken.” Groenen benadrukt dat de belegger in vastgoed dubbel profiteert. “Het eerste is het directe rendement uit de huuropbrengst; het tweede, indirecte rendement heeft te maken met de waardestijging van het vastgoed. Gecombineerd kan het rendement op lopen tot boven de 10 procent.”

Huiswerk doen

“Iedereen kan in vastgoed beleggen”, benadrukt Bassant. “Je moet natuurlijk wel geld achter de hand hebben. Verder is gezond verstand heel belangrijk, net als een goed gevoel bij een bepaald object.” Ouderwets je huiswerk goed doen, is volgens Groenen ook een vereiste. “Als belegger in vastgoed moet je zeker weten dat de berekeningen kloppen. Check ook goed of alles wat je wilt ook mag. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het verkrijgen van vergunningen en de brandveiligheid. Natuurlijk is het altijd goed om een aankoopmakelaar in de arm te nemen.”

Checklist

Waar moet je op letten bij de aankoop van een beleggingsobject? Drie belangrijke tips.

  1. Vastgoed is emotie. De persoonlijke voorkeur is belangrijk. “Je moet een goed gevoel hebben bij het object”.
  2. Realiteitszin. Kijk goed naar de werkelijke waarde van het pand. Is het weer makkelijke te verhuren en wat levert het leeg op? “Staar je niet blind op alleen het rendement”.
  3. Blik op de toekomst. Met wat voor huurders heb je te maken of wil je hebben en wat is de kwaliteit van het pand? Wat kun je de komende jaren in je meerjarenonderhoudsplanning verwachten aan onderhoudskosten? “Kosten moet je in mindering brengen op het rendement”.
Next article