Home » Ontwikkelingen » Particuliere beleggers op de woningmarkt
Investeren

Particuliere beleggers op de woningmarkt

Moderne alleenstaande woning aan het water
Moderne alleenstaande woning aan het water
Foto: Harderwold Villa Resort

Exacte cijfers bestaan niet, maar er wordt geschat dat zo’n drie procent van de Nederlanders een vakantiewoning bezit.  Met de huidige lage spaarrentes en een aantrekkelijke lage hypotheekrente kan een tweede huis een interessante belegging zijn en kunnen de huuropbrengsten een leuk aanvullend inkomen zijn.

Een tweede huis, voor velen een lang gekoesterde droom en voor steeds meer mensen werkelijkheid. Zeker op dit moment, nu de spaarrentes vrijwel nihil zijn, de hypotheekrentes aantrekkelijk laag staan en het lijkt alsof er meer (vakantie) woningzoekenden zijn dan ooit, kan een tweede huis een interessante belegging zijn en kunnen de huuropbrengsten een leuke financiële aanvulling zijn. Volgens de NVM is in 2016 het aantal mensen dat een huis kocht om te verhuren de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. In totaal was dat goed voor zes procent van de verkochte woningen.

Huub Harderwold

Let bij investeren niet op iedere euro. Het gaat om onderscheidend vermogen

Robert Hubers

Robert Hubers zag de voordelen hier ook van in en kocht drie jaar geleden zijn eerste ‘tweede huis’ bij Harderwold Villa resort in Zeewolde. Hubers: “Ik woon alweer een aantal jaar in Oostenrijk en was op zoek naar een tweede woning  in Nederland, want ik miste toch die Nederlandse thuisbasis. Maar bovenal leek het me vooral een aantrekkelijke investering, want ik ben gemiddeld maar zestig dagen in Nederland en de resterende dagen dat ik er niet ben kan ik het huis gewoon verhuren.”

Aankopen

Hubers is van mening dat het verstandig is om de helft van de koopsom van een tweede huis met eigen kapitaal te betalen en voor de resterende helft een hypotheek aan te vragen. Hubers: “Zelf vind ik het belangrijk om het geleende deel binnen twintig jaar te kunnen terugverdienen met de opbrengsten van de verhuur. Ik vind het gewoon een prettig idee dat het huis na twintig jaar vrij van hypotheek is. Ik streef ernaar om van de verhuuropbrengsten alle kosten en onkosten van het tweede huis te betalen: van de kosten van de verhuurorganisatie, tot de onderhoudskosten en de hypotheek.”

Een andere mogelijkheid is om het tweede huis zonder financiering aan te kopen en de huuropbrengsten te innen voor eigen gebruik. Het is goed om te weten dat in tegenstelling tot de hypotheek op de ‘eerste’ woning,  de rente op de hypotheek van de tweede woning niet fiscaal aftrekbaar is, ook niet als de overwaarde van de eerste woning gebruikt wordt voor de aankoop van de tweede woning.

Verhuren

Daar staat tegenover dat de huurinkomsten van een tweede woning in Nederland in principe onbelast zijn. Ten minste, als de eigenaar regelmatig zelf in het huis verblijft en de verhuur bijzaak is. Maar hoe verhuur je je huis? Volgens Hubers is een onderscheidende factor van het huis heel belangrijk voor een goede verhuur. Hubers: “Veel vakantiehuizen in Nederland zien er in grote lijnen hetzelfde uit. Dat geldt ook voor de vakantieparken waar die huizen staan. Ik heb mijn tweede huis gekozen omdat ik heel vrij mocht zijn in de inrichting ervan en vrij was in de keuze voor de verhuurorganisatie. Dat laatste was ook een voorwaarde.

“Een gouden tip: investeer vooral ook in de aanleg van een mooie tuin.”

Door mijn huis exclusiever in te richten dan de gemiddelde vakantiewoning onderscheidt mijn huis zich van de meeste vakantiehuizen in Nederland. Dat vind ik zelf prettig als ik er verblijf, maar komt ook de huuropbrengsten enorm ten goede. Want hoeveel echt luxe vakantiewoningen zijn er nou in Nederland? Daarnaast biedt het huis ruimte aan acht tot tien personen, dat is ook bijzonder.” De locatie, vlakbij een natuurgebied maar ook bij de leuke stad Harderwijk, en de specifieke eigenschappen van het huis zorgen voor een hoge verhuur meent Hubers.

Heeft hij nog een tip voor potentiele tweede huis eigenaren? Jazeker. Hubers: “Let bij investeren niet op iedere euro. Het gaat om onderscheidend vermogen, ook bij investeren. Uiteindelijk worden de hogere verhuuropbrengsten behaald in het hogere segment. Tenslotte, een gouden tip: investeer vooral ook in de aanleg van een mooie tuin.”

Next article