Skip to main content
Home » Ontwikkelingen » Rendabel en comfortabel: een tweede huis in Oostenrijk
Investeren

Rendabel en comfortabel: een tweede huis in Oostenrijk

Twee personen skiën op besneeuwde bergflank.
Twee personen skiën op besneeuwde bergflank.
Foto: Shutterstock

Oostenrijk is al jaren populair als vakantieland, met name voor de wintersport maar ook in de zomer is er een flinke stijging van het aantal toeristen waar te nemen. Daarnaast is het een politiek en economisch stabiel land. Deze combinatie maakt Oostenrijk aantrekkelijk voor de aankoop van een tweede huis, voor eigen plezier maar vooral ook als investering.

De combinatie van een lage hypotheekrentestand en gebrekkige spaarrentes op het vermogen in Nederland maken de aanschaf van een tweede huis aantrekkelijk. De aankoop van een recreatiewoning in Oostenrijk is een duurzame investering, omdat huizenprijzen en waardeontwikkeling in het land ieder jaar stijgen.

Oostenrijk is bekend om haar gemoedelijke en gastvrije sfeer en dat maakt het tot het populairste wintersportland van dit moment.

Yolanda Bagerman is al vijftien jaar werkzaam binnen deze markt: “Door de goede verhuurbaarheid van luxe appartementen in de bekende toeristische gebieden is een investeerder verzekerd van een hoog rendement op het vastgoed. Het is zelfs mogelijk om gegarandeerde verhuuropbrengsten te ontvangen ongeacht of het appartement verhuurd wordt of niet. Bovendien hebben Nederland en Oostenrijk een overeenstemming ter voorkoming van het betalen van dubbele belasting. Hierdoor is het geïnvesteerde vermogen voor de aankoop van het vastgoed in Oostenrijk vrijgesteld van vermogensbelasting in Nederland. Dus dat is een extra voordeel.”

De aantrekkingskracht van Oostenrijk

Oostenrijk heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in nieuwe liften en pistes, zodat als er minder sneeuw ligt daar ook geskied kan worden. Bagerman: “Oostenrijk investeert enorm veel in de toeristische skigebieden: de pistes zijn vaak voorzien van de meest moderne liften en ze zijn altijd perfect geprepareerd dankzij de aanwezigheid van geavanceerde sneeuwmachines zodat er ook met een mindere sneeuwval gewoon geskied kan worden. Verder staat Oostenrijk bekend om haar gemoedelijke en gastvrije sfeer en dat maakt het tot het populairste wintersportland van dit moment. Mensen voelen zich welkom en thuis in Oostenrijk.”

Een andere meerwaarde van een tweede huis in Oostenrijk is dat het ook in de zomer verhuurd kan worden volgens Bagerman: “De laatste vijf jaar merken we steeds meer dat jonge mensen een actievere zomervakantie boeken. Oostenrijk biedt daarvoor veel mogelijkheden en organiseert met toenemende regelmaat activiteiten die inspringen op deze trend, ook voor kinderen. Voor mensen met een tweede huis in Oostenrijk is die ontwikkeling vanuit financieel oogpunt heel aantrekkelijk omdat ze hun huis niet alleen in het winterseizoen, maar ook in het zomerseizoen makkelijk kunnen verhuren.”

Duurzame luxe

Bagerman merkt ook op dat er steeds meer vraag is naar luxere appartementen: de pistes op loopafstand, restaurant en wellness-faciliteiten binnen handbereik en een totale ontzorging door de aanwezigheid van professionele beheer- en verhuurorganisaties. Bagerman: “Een investeerder wil vaak geen extra zorgen of werkzaamheden hebben met de aanschaf van een tweede woning. Ook de gasten die hun wintersportvakantie wensen door te brengen in Oostenrijk zijn steeds vaker op zoek naar dit soort luxe appartementen of chalets.”

De locatie is bepalend

“Een investeerder wil vaak geen extra zorgen of werkzaamheden hebben met de aanschaf van een tweede woning.”

Yolanda Bagerman

Oostenrijk hanteert per regio verschillende vergunningen met betrekking tot de mogelijkheden van het gebruik van de woning. Ook de vraagprijs van een woning in Oostenrijk verschilt per regio. Wat betreft de regio’s kan gesteld worden dat Tirol, Salzburgerland en Vorarlberg het meest populair zijn. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van de grote skigebieden binnen deze regio’s. De vraagprijs voor accommodaties binnen deze gebieden is dan ook een stuk hoger. Bagerman: “Hier staat tegenover dat de verhuurinkomsten dat ook zijn. Bovendien stijgt de waarde van het vastgoed in deze deelstaten nog steeds en is een eventuele doorverkoop ook eenvoudiger door de groeiende vraag naar woningen in deze bekende skigebieden.”

Next article