Skip to main content
Home » Veiligheid » Biometrische toegangscontrole: door aderpatroonherkenning naar realistische veiligheid
Sponsored

Alle verregaande technologische en maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een beveiliging die aan de hoogste eisen voldoet. Peter Vos en Eduard de Knegt van biometrie ontwikkelaar Recogtech BV vertellen waarom handpalm aderpatroonherkenning, ook wel palm vein recognition genoemd, hier zo geschikt voor is.   

Recogtech is een trots onderdeel van de Aalbers groep, daar zij perfect aansluit bij de divisie defence en security van de groep. Deze divisie is internationaal bekend om haar hoogwaardige bouwkundige beveiligingen, waaronder inbraak-/kogel-/explosiewerende ramen en deuren op een zeer hoog niveau. Deze zijn echter alleen betrouwbaar met een top of the bill toegangscontrole systeem en dat geldt voor Recogtech idem dito; een zeer hoogwaardig toegangscontrole systeem is alleen compleet met een uiterst betrouwbare deur. Veiligheid voor én boven alles. In een maatschappij waarin veiligheid een steeds grotere rol speelt, is het logisch dat de eisen om diezelfde veiligheid te waarborgen steeds hoger worden.

Volgens Peter Vos is biometrie hier perfect voor. “Herkenning op basis van unieke lichaamskenmerken”, zo legt hij uit. “Een vorm van beveiliging die we al langer voeren, maar nu een vlucht neemt omdat het zo’n gebruiksvriendelijk en uiterst veilig identificatiemiddel is.”  Je hebt het altijd bij je, want je vergeet en verliest het niet en je kunt het niet overdragen. Geen sleutels, magneetkaarten, pincodes, codesloten etc. welke afbreuk doen aan de veiligheid.

Biometrische beveiliging 

En dan heeft Recogtech het vooral over palm vein recognition. Er zijn meerdere vormen van biometrische beveiliging. Zo kennen we allemaal wel de vingerprint, de irisscan en gezichtsherkenning als toegangscontrole en/of betaalmiddel, maar die hebben steeds meer beperkingen. Het is makkelijk te herkennen en te vervalsen, en het geeft weerstand in verband met de privacy.” Palm vein heeft die beperkingen niet. “Bij een handpalm zijn er wel 5 miljoen herkenningspunten waarop onze scanner binnen 1 seconde controleert”, vervolgt Eduard de Knegt, “Dat is veel meer dan bij andere biometrische beveiligingsmethoden en daardoor niet te vervalsen. Het bloedtransport in het aderpatroon is bovendien uniek bij elk mens en niet te kopiëren. Buiten het feit dat een gezichts- en irisscan vaak persoonlijker voelt, is onlangs ook bekend geworden dat het voor schade kan zorgen. Het gebruiken van je hand is een heel natuurlijke manier voor toegangscontrole.”   

Bij een handpalm zijn er wel 5 miljoen herkenningspunten waarop onze scanner binnen 1 seconde controleert

Eduard de Knegt

Het FBI-principe

Maar het allergrootste voordeel is de waarborging van privacy bij deze Nederlandse innovatie. “Biometrie mag in Nederland uitsluitend, als het aan strenge voorwaarden voldoet. Daarom hebben we het gehele proces eigenlijk omgedraaid. Door gebruik te maken van een eigen controller hoeven wij geen gebruik te maken van de infrastructuur van een organisatie. Dit zorgt voor de allerhoogste veiligheid bij onze klant. Bij het allerhoogste beveiligingsniveau gaat het zelfs nog een stap verder met de Palm-ID card. “Dan is er geen netwerk en geen database meer die gegevens moet versturen of opslaan, dus kan er ook geen hack plaatsvinden. De encryptie van het aderpatroon wordt op een beveiligde kaart opgeslagen, die door middel van een cardreader wordt gelezen en naar onze controller wordt verstuurd. Wij controleren of het klopt en zo ja, wordt het kaartnummer vrijgegeven. Er worden geen gegevens bewaard en wij zien nooit wie de persoon is. Het zijn drie losse stukken die ieder hun werk doen, maar niets van elkaar afweten. Het FBI-principe noemen we dit ook wel.”    

Ook voldoet alles aan de GDPR (AVG), omdat codes naar één kant versleuteld en scans niet persoonlijk, maar genummerd worden vastgelegd. Hiermee voldoet het Palm-ID systeem met dubbele encryptie en hash aan de allerhoogste normen, eisen en wetgeving van dit moment. Dat blijft niet onopgemerkt. “We zien dat er een enorme vraag is vanuit rechtbanken, ministeries, defensie, nucleaire powerplants, banken, datacenters, meldkamers, zorginstellingen, luchthavens, vitale infrastructuur, maar ook bedrijven die van het sleutelbeheer af willen, tevens woningbouw in het hogere segment die dit gebruiken als toegangscontrole en beveiliging . We verwachten dat dit alleen maar toeneemt. Overal waar een hoog veiligheid niveau en hoge privacy gewaarborgd moet zijn, kan deze vorm van biometrische beveiliging worden ingezet.”

Maximale beveiliging, bouwkundige en elektronische beveiliging versterken elkaar 

Een sterke bouwkundige beveiliging en een zwakke elektronische beveiliging leiden niet tot een maximale beveiliging. Datzelfde geldt andersom. Deze twee vormen van beveiliging moeten elkaar versterken. Een sterke bouwkundige beveiliging gekoppeld aan de Palm-ID oplossing van Recogtech biedt de hoogste beveiliging. Peter voegt toe: “Onze technologie kan naadloos worden geïntegreerd met andere beveiligingsmaatregelen, zoals bij het gebruik van stalen deuren en safe rooms. Dit creëert een ongeëvenaard beveiligingsniveau dat cruciaal is in situaties waarin extreme veiligheid vereist is.”

Next article