Home » Veiligheid » ‘Follow the Sun’-principe als ruggengraat van de cyberbeveiliging
Sponsored

Vrijwel elke sector maakt een digitale transformatie door, waarin goede beveiliging een topprioriteit is en zal blijven. Zo ook bij Alphatron Marine, een wereldwijde leverancier van geïntegreerde brugsystemen. Het bedrijf zocht naar complete ontzorging op cybersecuritygebied en vond dat bij Sophos. 

Een constant wakend oog, zonder dat hier eigen mensen voor moeten worden ingezet. Dat was de wens van Ralf Hollebrand, Information Security Officer bij Alphatron Marine, in zijn zoektocht naar een nieuwe partij die de cybersecurity bij zijn bedrijf voor zijn rekening kon nemen. Het werd Sophos. Hollebrand vertelt dat Alphatron de afgelopen tijd een volledige herintegratie van de systemen heeft uitgevoerd en daarbij voornamelijk gebruik heeft gemaakt van het Sophos-ecosysteem. En het resultaat was precies waar hij naar had gezocht. 

De omschakeling bij Alphatron werd mede gedreven door de behoefte aan meer geïntegreerde en proactieve beveiliging, in plaats van de reactieve benadering van de vorige systemen. Hollebrand: “Hackers werken niet van negen tot vijf. We hadden een systeem nodig dat constant waakzaam is en dankzij Sophos heeft Alphatron dat nu. Verdachte activiteiten worden door Sophos pijlsnel opgespoord, nog voordat ze een bedreiging gaan vormen. Wij kunnen er daardoor altijd op rekenen dat op tijd actie wordt ondernomen wanneer dat nodig is.”  

Proactieve beveiligingsoplossingen 

Sophos, dat zijn roots heeft in het ontwikkelen van de eerste endpoint-oplossingen sinds 1985, heeft een brede expertise op het gebied van cybersecurity. “Het landschap van IT-beveiliging is continu aan het evolueren, van de opkomst van firewalls tot next-gen-endpoint-technologieën zoals EDR, XDR, en MDR“, vertelt Brian Schippers, manager Sales Engineering bij Sophos Benelux. “De focus van dit bedrijf is het volledig ontzorgen van de klanten dankzij onze 24/7 dienstverlening en het aanbieden van proactieve beveiligingsoplossingen. Dat is precies wat ze bij Alphatron zochten en verklaart dus ook waarom iedereen zo tevreden is over deze samenwerking.” 

Het is zeker niet alleen technologie die Sophos biedt, maar juist ook echt menselijk toezicht. Met datacenters wereldwijd en meer dan 500 MDR-werknemers die onafgebroken de systemen van klanten monitoren op risico’s en dreigingen, hanteert het bedrijf het ‘follow the Sun’-principe. Dat houdt in dat altijd iemand alert is op dreigingen, ongeacht het tijdstip. Daarmee kan Sophos klanten helpen de beveiliging naar een next-level te brengen, zegt Schippers. “Want ik denk dat alle IT-specialisten binnen bedrijven zullen beamen dat het ontzettend moeilijk is om voortdurend zelf proactief bezig te zijn met de interne IT-infrastructuur.”

Het landschap van IT-beveiliging is continu aan het evolueren

Brian Schippers

Voordat Alphatron met Sophos in zee ging, leverde het aantal meldingen van een cyberrisico dat binnenkwam eerder onnodige stress dan ontzorging op, zegt Hollebrand. Het was een puur reactief systeem, waardoor er meldingen krijgen van ieder klein virusje of stukje malware. Het risico van het krijgen van teveel waarschuwingen, is dat je op een gegeven moment het kaf van het koren niet meer kan scheiden.” 

Dreigingen in de kiem gesmoord 

Bij een proactieve benadering zoals Sophos die hanteert, bestaat dat risico niet. Alleen als er sprake is van een échte dreiging, krijgt het bedrijf een melding en uiteraard wordt door Sophos dan tegelijkertijd snel en kordaat ingegrepen. Hollebrand: “Je krijgt gelijk meldingen binnen wanneer er serieus iets aan de hand is. Sophos gaat dan direct voor ons aan de slag om te voorkomen dat het echt mis gaat. Ze isoleren bijvoorbeeld meteen de endpoints, zodat van daaruit geen verkeer meer mogelijk is. Zo wordt een dreiging snel in de kiem gesmoord.”  

Bedrijven die diensten van Sophos willen afnemen, kunnen dat ook doen als ze verder nog geen klant bij het bedrijf zijn. Dat maakt de dienstverlening toegankelijk, merkt Schippers. “Wij omarmen alle klanten, ook als ze bijvoorbeeld alleen onze MDR-dienst willen gebruiken. Zo komen we bij veel verschillende organisaties en leren daarvan. Het voordeel is namelijk dat we op die manier continu nieuw inzicht krijgen in wat er binnen de markt beweegt. We kunnen leren van de data die hieruit voortkomt en zo optimaal in het oog houden welke dreigingen zich ontwikkelen en manifesteren.”

Ralf Hollebrand

Information Security Officer Alphatron Marine

Brian Schippers

Manager Sales Engineering Sophos Benelux

Next article