Skip to main content
Home » Vrouwen in Business » Communicatie wordt steeds belangrijker
IT

Communicatie wordt steeds belangrijker

Goed voorbeeld doet goed volgen! Femke Cornelissen trapt af met háár verhaal waarom vrouwen voor de IT-branche moeten kiezen!

Wie ben je?

“Mijn naam is Femke Cornelissen-de Bruin. Ik ben Technical Evangelist bij Wortell. Zo ben ik continu bezig met nieuwe ontwikkelingen en probeer ik zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken over de toepassingen en mogelijkheden van Microsoft.” 

“Hoe ik in de IT terecht ben gekomen? Ik werkte als fotografe en fotografeerde bij een IT-organisatie. Ik zocht een nieuwe uitdaging en ben gestart als Marketeer. Daarnaast volgde ik mijn hbo-studie. In 2016 begon ik als Business Productivity Specialist en haalde mijn SharePoint certificaten waarna nog vele certificaten volgde.” 

Wat doe je nu?

“Als Technical Evangelist heb ik een actieve rol in nieuwe ontwikkelingen. Ik spreek op conferenties, organiseer events en ben gek op het maken van content. Zo kom ik ook bij klanten en schakel ik met diverse teams om ervoor te zorgen dat we nadenken over wat komt eraan en zijn de dingen die we nu doen nog goed. Mijn werkzaamheden zijn dus erg divers!” 

Mijn baan is de leukste baan wat je maar kunt wensen

Wat is er zo leuk aan werken in de IT?

“Het is ontzettend veelzijdig. Je kan prima de techniek aanraken, of juist het menselijke aspect opzoeken. Ik geloof echt dat er voor veel mensen een aansprekende rol ligt. IT heeft helaas nog steeds het imago van coderende mannen.” 

Hoe voelt het om in te werken in een ‘mannenwereld’?

“Dat voelt erg goed! Er is ontzettend veel vraag naar vrouwen in de IT. De complimenten vliegen je om de oren. Mensen vinden het echt heel leuk dat je ‘one of the guys’ bent. Wanneer er bijvoorbeeld ergens een probleem is, merk je wel dat je een bijdrage kan leveren. Ik denk toch net even anders, vanuit een afwijkende invalshoek.” 

Welke verandering in de IT is voor jou de grootste geweest?

“De start van het coronatijdperk. Wij hadden altijd al veel klanten die de transitie naar de moderne werkplek maakten. Maar nu was er geen behoefte, maar noodzaak! Een verander-project ging nog nooit zo gemakkelijk en er was nog haast bij geboden ook.” 

Wat zijn volgens jou de voordelen van diversiteit op de werkvloer?

“Communicatie wordt steeds belangrijker. Kijken hoe je ook de rest van een organisatie mee kan nemen in een verandering! Een divers team zorgt voor afwijkende invalshoeken. Zo zeggen ze vaak dat vrouwen over bepaalde soft skills beschikken die in de IT-wereld nog missen! Er is een enorm tekort aan mensen in de IT. Dat betekent dat je als IT-bedrijf jezelf zo aantrekkelijk mogelijk moet positioneren. Natuurlijk hopen wij met deze website vrouwen in te laten zien dat IT een interessante branche is!” 

Wat is je ambitie? 

“Natuurlijk wil ik dit mooie platform een groot succes maken. Als Community Manager ga ik voor een succesvolle community waar vrouwen elkaar weten te vinden, geïnspireerd worden en andere vrouwen (die de overstap willen maken) in de IT ontmoeten.

Van netwerken krijg ik energie en word ik ontzettend blij. Ik hou ervan om mensen te ontmoeten, maar ook vooral om anderen te helpen.”

Wat zou jij vrouwen in de IT willen meegeven?

“Kies een bedrijf uit wat bij je past. De keuze is reuze. Durf de stap te zetten. Je kan bijvoorbeeld naast je huidige baan een Microsoft examen doen. Ook zonder IT-kennis is het een kwestie van je interesses bepalen. Ben je gek op het analyseren van data? Dan duik je de Power BI hoek in. Wil je mensen meenemen in een verandering?  Richt je dan op verandermanagement. Je kunt via Microsoft Learn leerpaden en content vinden!” 

“In mijn ogen zijn vrouwen in de IT niet anders dan mannen in de IT. Zorg ervoor dat je gelijk wordt behandeld. Bijvoorbeeld met arbeidsvoorwaarden, maar ook met het type werkzaamheden. Het begint bij de werkgever: ga na of jouw werkgever dit goed heeft geregeld!” 

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar Dutch Women in Tech.

Next article