Home » Vrouwen in Business » Gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de veredelingswereld 
Sponsored

Stine Petersen, hoofd van het groenteveredeling programma van Bayer in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, streeft in haar werk en haar betrokkenheid bij het Women in Science Exchange (WISE)-netwerk naar gelijke kansen voor man en vrouw, door kennis en ervaringen uit te wisselen met andere vrouwen in de wetenschap. 

Is plantenveredeling een door mannen gedomineerd terrein? 

“In het verleden was dit meer het geval. Twee derde van de sector bestond toen uit mannen, maar inmiddels zien we dit wel veranderen. Tijdens mijn studietijd was de verdeling al veel meer gelijk. Toch zag ik in mijn voormalige functie als tomatenveredelaar in 2015 dat ik met slechts één andere vrouw die rol bekleedde op een totaal van achttien functiegenoten. Grote wetenschappers komen in allerlei vormen en ik ben blij te zien dat meer en meer vrouwen in dit veld actief zijn.”

Was je altijd al feministe? 

“Nee, ik raakte er rond de tijd dat ik kinderen kreeg meer bewust van verschillen tussen man en vrouw. Lange tijd had ik een neutrale kijk op dit onderwerp. Ik voelde nooit dat ik minder kansen had dan een man. Maar door mijn zwangerschap en het zwangerschapsverlof kwam ik in andere situaties dan mannen. Ik vond veel support bij netwerken met andere vrouwen in vergelijkbare posities. Ik raakte me meer bewust van vooroordelen, de echte waarde van inclusie en diversiteit in organisaties en hoe we betere bondgenoten en promotors worden voor vrouwen. Als een vrouw in de wetenschap wil ik voor mezelf maar ook mijn kinderen dezelfde kansen als mannen.” 


Hoe werkt WISE in de praktijk en heeft het geholpen bij Bayer? 

“Het WISE-netwerk is een initiatief om gehoor te geven aan het streven naar gelijkheid. Op vrijwillige basis kunnen vrouwen via het WISE-programma kennis en ervaringen delen, deelnemen aan diverse sessies en events, werken aan hun vaardigheden en elkaar beter leren kennen. Een globaal netwerk helpt ook beter te begrijpen hoe dingen anders kunnen. Het netwerk heeft ook mij geholpen in mijn huidige rol bij Bayer. Ik heb een groot netwerk opgebouwd en ook mijn leiderschapskwaliteiten ontwikkeld. Het belangrijkste voor gelijkheid is een open mind en open leiderschap. Ik ben blij dat ik steeds meer vrouwen in leidinggevende posities zie. Door rolmodellen te hebben raken andere vrouwen ook gemotiveerd leidinggevende rollen na te jagen. Ik hecht veel waarde aan leiders die verschillende vaardigheden, ervaringen en perspectieven meebrengen.”

Next article