Home » Vrouwen in Business » Waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is
Internationale Vrouwendag

Waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is

Als de emancipatie van vrouwen op dit tempo doorgaat duurt het nog 88 jaar (!) tot gendergelijkheid in Nederland is bereikt.1 Vandaag, op Internationale Vrouwendag, staan we stil bij de stand van zaken. We blikken terug op recente gebeurtenissen en maken de balans op. We laten zien hoe belangrijk het is om je uit te blijven spreken en in te blijven zetten voor meer gendergelijkheid. We moeten aan de slag!

Geschreven door WOMEN Inc.

Dit is de stand van zaken

 • Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op een droevige 28e plaats.
 • Bijna de helft van de vrouwen in Nederland (44 procent) is financieel afhankelijk van een partner of de overheid.
 • Vrouwen besteden anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (huishouden, kinderen, mantelzorg) als mannen (26 versus 17 uur per week).
 • Gemiddeld verdienen vrouwen per uur 13 procent minder dan mannen.
 • 4 op de 10 vrouwen gaat minder werken bij de geboorte van een kind, terwijl maar 1 op de 10 mannen hetzelfde doet.
 • Vrouwen leven langer dan mannen, maar brengen gemiddeld 18 jaar door in slechte gezondheid. Voor mannen is dit gemiddeld 15 jaar. 
 • Elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord omdat ze vrouw is. In 6 van de 10 gevallen van femicide is de vermoedelijke dader haar (ex-)partner.
 • Transgender personen in Nederland komen vaak terecht op lange wachtlijsten als ze in transitie willen. Soms is de wachttijd meer dan drie jaar. Dit leidt in veel gevallen tot ernstige psychische problemen.
 • In de top-10 meest gevraagde talkshowgasten staat 1 vrouw
 • 27 procent van de deskundigen (bijvoorbeeld wetenschappers, woordvoerders of experts) in nieuws- en actualiteitenprogramma’s is vrouw.
 • Ongeveer 13 procent van de collectiestukken in Nederlandse museumzalen is door een vrouw gemaakt.

We blijven het herhalen

WOMEN Inc. houdt zich dagelijks bezig met het versnellen van de emancipatie van vrouwen. We zetten ons in op verschillende thema’s: gezondheidszorg, media, arbeidsmarkt en financiën. Wil je bijdragen aan de versnelling? Volg ons dan, doe mee en spreek je uit! Ook hebben we de verschillende activiteiten rond Internationale Vrouwendag voor je op een rijtje gezet.

Ons werk gaat door. WOMEN Inc. zet zich in voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. Dat blijven we herhalen, net zo lang tot het niet meer nodig is.

Meer informatie

Dit artikel is geschreven door Women INC., zij verbeteren sinds 2005 de positie van vrouwen in Nederland. WOMEN Inc. streeft naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse.

Voor meer informatie, ga naar WOMEN Inc.

Next article