Home » Fintech » Vijf tips voor starten met beleggen
Tips

Vijf tips voor starten met beleggen

Vrouw maakt stapel muntjes op de palm van haar rechterhand
Vrouw maakt stapel muntjes op de palm van haar rechterhand

Veel spaarders overwegen vanwege de lage spaarrente om iets te doen met hun geld. Starten met beleggen bewijst een goede optie te zijn. Bart Spronk, oprichter van Beleggingsmatch.nl deelt zijn tips.

1. Starten met beleggen: maak een plan

Het maken van een plan is cruciaal voor een goed beleggingstraject en een optimaal rendement. Belangrijk om voor ogen te hebben is het doel van de beleggingen. Betreft het een pensioen voor later of een extra spaarpotje voor een mooie reis of een huis? Verschillende doelen brengen verschillende beleggingsstijlen en tevens verschillende risico’s met zich mee.

Een essentiële stap is om te bepalen welk deel van het vermogen in aanmerking komt om te beleggen. Het is verstandig om te beleggen met geld dat een langere tijd gemist kan worden. Geld dat binnen enkele jaren nodig is zou iemand niet moeten (willen) beleggen. Het totale vermogen analyseren en bepalen welk gedeelte achter de hand gehouden moet worden is van belang.

2. Kies tussen zelf beleggen of laten beleggen

Er zijn vele manieren en strategieën om te starten met beleggen. Maar succesvol beleggen kost tijd en vraagt vaak bepaalde kennis en expertise. Denk daarom goed na wie de beste persoon is om uw plan tot een succes te brengen. Bent u dat zelf of kiest u liever een professionele vermogensbeheerder?

Kennis en ervaring zijn belangrijke factoren, net als tijd en een goed oordeel kunnen vormen over de verwachte risico’s en rendementen van een eigen beleggingsstrategie. Tevens blijkt dat in de praktijk emoties een grote rol spelen bij beleggingsbeslissingen, vooral als koersen erg beweeglijk zijn. Zelf beleggen is mogelijk, maar succesvol beleggen en de portefeuille onderhouden is niet voor iedereen weg gelegd.

3. Vergelijk alle kosten (ook de verborgen)

Het uiteindelijke rendement wordt beïnvloed door de kosten die de belegger betaald. Goed inzicht in alle kosten is daarom erg belangrijk. Deze bepalen voor een groot deel of u in staat bent uw doel te behalen. Laat u uw geld beheren door een vermogensbeheerder? Kijk dan verder dan de beheer fee. U kunt ook een rekening krijgen voor een service fee, transactiekosten, een performance fee en andere periodieke kosten.

Deze zogenoemde directe kosten verschillen per partij. Wanneer u in indextrackers of beleggingsfondsen belegt dient u ook nog rekening te houden met de kosten die verwerkt zijn in deze producten. Dit worden indirecte kosten genoemd. Deze zijn verwerkt in de koers van de producten en zijn vaak niet direct te herleiden.

4. Kijk verder dan de kosten

Starten met beleggen doe je om uw doel te halen. Hiervoor dient u een bepaald rendement te halen. Maar wat is een ‘goed’ rendement en met welk risico wordt dit rendement behaald? Blind kiezen voor het hoogste rendement is niet verstandig vanwege de aan het rendement gekoppelde risico’s.

Hoewel rendementen en risico’s van vermogensbeheerders lastig te vergelijken zijn is het aanbevolen om te kijken naar het behaalde rendement over een langere periode van bijvoorbeeld 3,5 of zelfs 10 jaar. Door naar de slechte jaren te kijken, krijgt u een beeld van wat het verlies kan zijn van de betreffende strategie in moeilijke tijden.

5. Kies een betrouwbare partij

Het is belangrijk dat er gecontroleerd wordt of de partij binnen het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) valt, en wat de beheerder met het geld kan en mag doen. Hiervoor moeten de juiste vergunningen in bezit zijn. Een vermogensbeheerder die is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) en de uitspraken als bindend accepteert is een aanrader. Als er dan een klacht is over een partij, dan kan je bij dit instituut terecht.

Transparantie van een vermogensbeheerder is tevens cruciaal omdat daardoor een juiste vergelijking gemaakt kan worden. Zo zijn er partijen die de rendementen van een crisisjaar als 2008 vergeten te vermelden of wordt slechts een deel van alle kosten weergegeven. Op een vergelijkingssite als beleggingsmatch.nl kunt u eenvoudig dit soort aspecten vergelijken en een goede voorbereiding treffen. 

Dagelijks laten consumenten zich verleiden door mooie verkoopverhalen of hoge rendementen. Een gebrek aan inzicht in alle kosten, de kleine lettertjes en de risico’s, maken het voor velen lastig om hierdoorheen te prikken. Het maken van een plan maken en een goede vergelijking van de mogelijkheden zijn daarom essentieel.

Next article