Home » Human resources » Opleiding afstemmen op vraag uit de markt
Ontwikkeling

Opleiding afstemmen op vraag uit de markt

Man spreekt voor groep mensen in meetingroom
Man spreekt voor groep mensen in meetingroom
Foto: Shutterstock

Mede met gedegen opleiding kan personeel zich optimaal ontwikkelen. Edwin van den Elst, algemeen directeur van Talent&Pro in Utrecht en CEO van Redmore Group, kan dat onderschrijven.

Ontwikkeltraject

Talent&Pro is marktleidend detacheerder in de financiële dienstverlening. “Vanaf het begin van het bedrijf, nu zo’n twintig jaar geleden, is het doel om mensen te ontwikkelen voor de markt. We bieden hen daarvoor een ontwikkeltraject aan. Onderdeel van dat traject is het leren van ‘harde’ skills. In de financiële wereld moet je voldoen aan Wft-diploma’s, maar tegenwoordig is het ook belangrijk om agile te kunnen werken en een opleiding tot scrum master te kunnen volgen. Bovendien worden vaak IT-skills gevraagd. Daarnaast zijn ook soft skills belangrijk. Zo zijn er programma’s voor bijvoorbeeld personal development, management development en personal performance. Op deze manier willen we mensen een optimaal ontwikkeltraject aanbieden.”

Edwin van den Elst

De financiële wereld ontwikkelt zich enorm snel

Edwin van den Elst (algemeen directeur Talent&Pro)

Harde en soft skills

Er wordt onder andere gebruikgemaakt van een externe leveranciers voor het leveren van de verschillende opleidingen. De trainingen worden voornamelijk gegeven in de avonduren. De kennis moet op een goede en efficiënte manier aan de deelnemers worden doorgegeven, vertelt Van den Elst. “Het gaat bij ons vanaf dag één om de individuele ontwikkeling die je doormaakt. Daarvoor moeten onze collega’s, naast het werk overdag, in de avonduren hard studeren om zo veel mogelijk kennis en vaardigheden te verkrijgen. Dat is een mooie combinatie van werken en leren. Overdag is iemand bijvoorbeeld tijdelijk als junior data scientist aan de slag bij een pensioenuitvoerder, en ’s avonds bezig om de diploma’s te halen. Zo ontwikkel je jezelf in verschillende stappen, met begeleiding en een grote focus op training en opleiding. Dus niet alleen leren on the job, maar ook daarbuiten.”

Intensief begeleid

De combinatie van werken en leren is best pittig, erkent Van den Elst. “Temeer omdat de projecten overal in het land kunnen zijn. Mensen worden daarom intensief begeleid. Er is een People Manager speciaal om mensen te coachen en te begeleiden in hun ontwikkeling. Zij zijn sparringspartner voor onze collega’s maar challengen hen ook om soms net even buiten hun comfortzone te treden. Daarnaast is er een fast lane voor mensen die qua capaciteit bovenaan zitten, en soms schakelen we een tandje terug als bijvoorbeeld de opdracht te ver of te zwaar is of als werk en privé even uit balans zijn.”

“De leverancier denkt goed mee over het programma”

Voor afstemming over de opleidingen is er vrijwel dagelijks contact met de externe aanbieders. Er wordt continu bekeken hoe het trainingsprogramma kan worden afgestemd op de ontwikkelbehoefte van de medewerkers en op de vraag vanuit de markt. Het is immers belangrijk om trainingen up to date te houden. “Tien of zelfs vijf jaar geleden was het profiel van medewerkers in de financiële dienstverlening anders dan nu”, vertelt Van den Elst. “Nu gaat het vaker over IT en agile werken, dat was een aantal jaar geleden nog niet aan de orde. De financiële dienstverlening ontwikkelt zich enorm snel. Het is van belang om een programma aan te blijven bieden wat aansluit bij de interesses van onze collega’s maar ook bij de vraag vanuit de praktijk.”

Leveranciers van opleidingen worden geselecteerd met onder andere objectieve criteria zoals slagingspercentage. Maar uiteraard moet het ook ‘klikken’. “Het is prettig als je elkaar begrijpt, en dat we snel op elkaars wensen kunnen inspelen”, besluit Van den Elst. “Er wordt goed meegedacht over het programma en hoe het moet worden aangeboden. Dat is belangrijk voor de goede ontwikkeling van onze mensen.”

Next article