Home » Human resources » Zo speel je in op trends en wensen
Arbeidskrapte

Zo speel je in op trends en wensen

Vier lege stoelen met de tekst 'We are hiring'
Vier lege stoelen met de tekst 'We are hiring'
Foto: Shutterstock

Talent opsporen in tijden van arbeidskrapte: een onmogelijke opdracht? Niet per se. Misschien dragen onderstaande tips bij aan het vinden van dé match.

Trends

“Binnen human resources is al enige tijd discussie over in hoeverre de behoefte van de nieuwe generatie arbeidskrachten verschilt van de oudere, en hoe organisaties hierop moeten inspelen. Zeker is: jongeren zijn vandaag meer bezig met de cultuur en purpose van een bedrijf, en minder met salaris,” zegt Emke Daniëls van HRcommunity. Het is niet de enige trend die ze signaleert. Door de krapte op de arbeidsmarkt verschuiven ook de selectiecriteria. Waar vroeger de focus lag op cv en ervaring, richten werkgevers zich nu meer op de potentie van nieuwe medewerkers. “Organisaties weten niet zo goed welke ontwikkelingen op hen af komen. Daarom is het onduidelijk welke selectiecriteria ze moeten hanteren.” Bedrijven hebben volgens Daniëls steeds meer aandacht voor de learning agility, weerbaarheid en flexibiliteit van nieuwe professionals.

Tips

In de zoektocht naar personeel lijkt het in sommige sectoren een logische zet om in te spelen op de wensen van potentiële medewerkers. Daniëls raadt organisaties daarom aan veel feedback onder deze groep te verzamelen. “Is bedrijfscultuur heel belangrijk? Dan moet het duidelijk zijn hoe die eruit ziet, of wat er eventueel aan veranderd moet worden. De binnenkant moet overeenkomen met de buitenkant; ben je niet zo’n agile bedrijf als je zegt te zijn, dan prikken mensen daar snel genoeg doorheen. Daarnaast wordt werving meer marketing driven. Steeds vaker wordt er met een marketingbril gekeken naar sollicitanten. Bijgevolg worden zij op een zelfde manier benaderd en onderzocht als klanten.”

Emke Daniels

Steeds meer organisaties vullen wat ontbreekt aan met de flexibele schil

Enke Daniels (HRcommunity)

Geschikt talent

Personeel vinden is één. Maar zijn de kandidaten ook geschikt? “Bedrijven leggen potentiële medewerkers steeds vaker testen voor die al door bij de organisatie werkzame high potentials zijn afgelegd. Hun uitkomsten zeggen iets over de eigenschappen die deze mensen verenigen en waarover de nieuwe arbeidskracht ook moet beschikken. Soms zijn dat factoren waar de werkgever geen weet van had.”

Moet talent zo lang mogelijk behouden worden voor een bedrijf? Het is een vraag die Daniëls regelmatig stelt aan HR-directeuren. “Het draait vooral om het behoud van de juiste mix aan medewerkers. Dat realiseer je door niet alleen aan de voorkant te werken, maar ook aan de achterkant met beperking van uitstroom. Veel organisaties kiezen ervoor met een flexibele schil aan te vullen wat er ontbreekt in hun mix. Nieuw hierin is dat zij met die flexibele krachten een lange relatie nastreven en dat zij op een andere manier in beeld kunnen blijven bij het bedrijf, bijvoorbeeld als leverancier.”

Teamdynamiek

Daniëls ziet dat veel bedrijven nog worstelen met diversiteit. “Werkgevers hebben de neiging om mensen aan te nemen die op hen lijken. Helaas is dat is niet per se de beste keuze. Een mix is vaak beter, en ook clashes hebben nut. Het gaat om teamdynamiek. Daarom zoek je het best iemand die complementair is aan de huidige mix.”

Next article