Home » Logistiek » Experimenteren met circulaire economie
E-fulfilment

Experimenteren met circulaire economie

Een 123-jarige hoeve transformeren naar een Circulaire hotspot en die vervolgens omtoveren tot experimenteerplek voor een circulaire economie. Guido Braam is de drijvende kracht achter C-Bèta, zoals de hoeve die gevestigd is op Schiphol Trade Park, nu wordt genoemd.

avatar

Guido Braam

Directeur C-Beta

“Naast voedsel verbouwen en watermanagement is Nederland ook heel goed in circulaire economie. Dat hebben we laten zien in de Circulaire hotspot. Nu is het een plek om te experimenteren, is er een circulaire inrichting en zijn er continu veertig ‘exposanten’ die laten zien wat zij doen op circulair gebied.

Er is ruimte voor vergaderingen en presentaties, er zijn flexplekken en een laadpaal voor de deur. Het gebouw heeft een tweedehands pui, verlichting als ‘service’ en wanden van restmaterialen.” De C staat voor circulariteit en bèta voor testversie.

“Door continu in bèta vorm te blijven, maken we deze plek steeds mooier en steeds meer circulair. Daarnaast biedt het ons de ruimte om nieuwe concepten uit te proberen.”

Het is een ontmoetings- en evenementenplek, maar er kan ook gewoon gewerkt worden omdat eigenaar en verhuurder Schiphol Trade Park 24 werkplekken in het voorhuis van de hoeve realiseerde.

Anders bouwen

Braam is er met zijn stichting C-Creators natuurlijk ook gevestigd. “C-Creators ondersteunt organisaties in de transitie naar een circulaire economie zodat dit over een aantal jaar het nieuwe normaal is geworden.

“De circulaire hotspot trok veel bezoekers en dat willen we ook voor C-bèta. Zo blijven we nadenken over en experimenteren met bouwen. Gaat dat in de toekomst met een soort legoblokjes zodat het ook weer gemakkelijk uit elkaar te halen en opnieuw te gebruiken is?

De afgelopen vijf jaar was een bewustwordingsproces. Nu is het tijd voor de transitie, dat wordt pionieren.”

Duurzaam terrein

Schiphol Trade Park is één van de werklocaties die door Schiphol Area Development Company (SADC) wordt ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en Schiphol Group.

Project directeur Dick van der Harst: “Het is ons doel om het meest duurzame en innovatieve bedrijvenpark van Europa te maken. We zorgen voor een zo duurzaam mogelijke inrichting met wegen, groen en water. Daarnaast trekken we het liefst ondernemers aan met dezelfde ambities; circulaire, innovatieve en experimentele bedrijven.”

“C-Bèta is wat dat betreft een geweldige voorbeeldplek en kan een belangrijke rol spelen voor bedrijven die zich mogelijk in het gebied willen vestigen. We merken dat de belangstelling groter wordt omdat steeds meer bedrijven kansen zien in de circulaire economie en beseffen dat we die kant uit moeten.”

Schiphol Trade Park heeft een vier sterren BREEAM-certificering voor gebiedsontwikkeling “Als een bedrijf zich hier vestigt, heeft het al meteen één ster voor duurzaamheid. De locatie is optimaal bereikbaar, gebruikt duurzame energie en staat voor innovatie.”

Next article