Home » Logistiek » Maak het bedrijfsproces schaalbaar
E-fulfilment

Maak het bedrijfsproces schaalbaar

Organisaties die hun bedrijfsprocessen, van orderontvangst tot -uitlevering, optimaal automatiseren hoeven nooit meer nee te verkopen.

avatar

Jeroen van den Berg

Adviseur Warehouse Mangement & Performance Improvement  

Booming business

Online retail is booming. Dit jaar zal de online omzet naar verwachting groeien tot 25 miljard Euro. Dat biedt enorme kansen voor organisaties die daar slim op inspelen. Maar er zijn zeker ook kansen voor organisaties die hun bedrijfsprocessen nog niet optimaal hebben ingericht. “Think big, start small, scale fast”, is het advies van Jeroen van den Berg, adviseur op het gebied van warehouse processen, omnichannel en e-fulfilment.

Optimalisatie

“Wat is je doel. Welke rol wil jij spelen in het geheel. Daar begint het mee. Daarna is het letterlijk een kwestie van de eerste stap zetten. Die eerste stap is dat aanpakken waardoor je nu de meeste problemen ervaart. Vervolgens ga je ook andere processen optimaliseren. En wat je ook doet, zorg dat het schaalbaar is zodat je klaar bent voor de toekomst.”

Real time informatie

Nooit meer nee verkopen is de manier om de klant te behouden en nieuwe klanten te krijgen. “Belangrijk is dat je meerdere voorraden moet kunnen ontsluiten. Er zijn voorraden in je winkels, in je magazijnen.

En er zijn de voorraden bij je leveranciers zodat je ook producten kunt verkopen die je zelf niet op voorraad hebt. Voorwaarde is dat je voortdurend beschikt over real time informatie. Dat vereist integratie van systemen door de keten heen zodat jouw systeem kan communiceren met dat van je winkel, je webshop, andere verkoopkanalen, je magazijn en de systemen van je leveranciers.”

Orderpicking

Processen veranderen en versnellen voortdurend en de klant bepaalt steeds vaker hoe en wanneer hij of zij de order wil ontvangen. “Vroeger ging er voor iedere order iemand het magazijn in. Nu loopt iemand rond met een kar vol dozen of kratten om een aantal orders tegelijkertijd te verzamelen.”

“En vaak is het hele order-picking proces geautomatiseerd door een state-of-the-art warehouse managementsysteem. Dat wms moet overigens ook kunnen aangeven waar welk product zich bevindt in de keten en welk product van welke leverancier aan wie is geleverd.”

Last mile

Klanten verwachten meer en meer dat wat zij ’s avonds bestellen de volgende dag al wordt geleverd. “Om dat te kunnen realiseren, is het nodig om de processen binnen het distributiecentrum en zelfs de volledige distributie tot en met de beruchte last mile te optimaliseren.”

“Wat dat betreft is Amazon hét grote voorbeeld. Zij maken nu gebruik van ‘locker walls’. De kluisjes zijn onder meer geplaatst bij benzinestations en vervangen de last mile. Het is in feite een hub locatie. Klanten krijgen het nummer van het kluisje waarin zich hun pakket bevindt en kunnen dat openen met een speciale code. Maar ook hier geldt dat de klant bepaalt of hij gebruik wil maken van deze optie. Ook hier is dus, net als in alle processen, flexibiliteit vereist.”

Next article