Home » Vrouwen in Business » It’s (not) a men’s world
Sponsored

De techniek: van oorsprong vaak een mannenbolwerk, maar ook hier worden (flinke) stappen gemaakt qua diversiteit. Air Liquide is een wereldleider in gassen, technologieën en diensten voor industrie en de gezondheid. Drie medewerkers vertellen.

Tessa den Reijer

Process Engineer

Hoe ben jij bij Air Liquide terecht gekomen?

“Ik heb Chemische Technologie aan de TU Delft gestudeerd. Een traineeship bij Air Liquide sluit daar goed op aan. Inmiddels zit ik hier al ruim twee jaar. Als Process Engineer werk ik op de Air Liquide site in Rozenburg, gelegen in het Rotterdamse havengebied, met in mijn team drie vrouwelijke collega’s en vier mannen.”

Je had de wens om te groeien binnen Air Liquide. Hoe kwam je in aanraking met het “ALLEX” programma, een internationaal uitwisselingsproject?

“Doordat men luisterde naar mijn wensen en we hier met een goede communicatie, gesprekken over konden voeren. Ik wilde heel graag op missie bij andere, buitenlandse afdelingen van Air Liquide. Iets wat buiten mijn comfortzone lag, maar waarvan ik veel kon leren. Het is heel prettig dat ik werd ondersteund om mezelf te kunnen ontwikkelen en daadwerkelijk kon gaan.”

Welke voordelen van een (gender) diverse werkomgeving ervaar jij?

“Een divers team – zowel qua achtergronden, persoonlijkheden en als sekse – heeft meer verschillende perspectieven en dus ook verschillende aanpakken. Wat doorgaans tot een betere uitkomst leidt.”

Voel jij je als vrouw ondersteund vanuit Air Liquide?

“Absoluut. Maar dan vooral als mezelf. Tuurlijk, vrouwen aantrekken en behouden, daar zet de technische industrie zich nu vol voor in. Wat goed is en waar je als vrouw je voordeel mee kunt doen. Maar ik zie het vooral als een opstapje, niet meer. Want uiteindelijk gaat het toch om je prestaties en je kwaliteiten.” 

Renee Schellekens

Plant Manager  

Wat doe jij bij Air Liquide?

“De afgelopen 6,5 jaar heb ik verschillende commerciële rollen bij Air Liquide vervuld. Inmiddels ben ik van sales naar operations gegaan. Nu ben ik de eerste vrouwelijke Plant Manager op de site in Eindhoven, met een team van twintig man.”

Je bent werkzaam bij Air Liquide zonder technische achtergrond. Hoe gaat dat?

“Liefde voor techniek, dat is iets wat groeit. Maar hoe meer ik me erin verdiep, hoe boeiender ik het vind. Ik ben iemand die houdt van afwisseling, altijd hunkert naar nieuwe informatie en ook nog eens heel leergierig is. In de kern is techniek ook de basis van elk proces en daarom iets wat ik enorm interessant vind.”

Welke voordelen van een (gender) diverse werkomgeving ervaar jij?

“De sfeer verandert, het wordt gemoedelijker. Ik benader bijvoorbeeld topics als relaties en het delen van informatie meer vanuit een ‘zachte’ kant. Plus: met meer diversiteit op de werkvloer, krijg je andere dynamieken. Dat is uitdagend, maar daarbij ook heel waardevol.”

Voel jij je ondersteund als vrouw vanuit Air Liquide?

“Zonder meer! Ook al opereer ik als vrouw in een mannenwereld, er wordt heel veel respect getoond. Soms worden zaken me letterlijk uit handen genomen, bijvoorbeeld als ik met mijn 1 meter 64 iets niet kan zien of bij een te zware last. Doordat mensen me in mijn waarde laten maar zeker ook mijn werk laten doen, kan ik daadwerkelijk die ‘lead by example’ zijn.”

Laurens van den Born

Subsidie Expert Large Industries

Wat is jouw achtergrond?

“Ik heb altijd in de milieusector gewerkt en ben in 2019 bij Air Liquide terechtgekomen. Drie jaar lang heb ik als Environmental Engineer gewerkt. Sinds 1 augustus dit jaar werk ik als Subsidie Expert Large Industries. Dat betekent dat ik samen met de rest van mijn team subsidieaanvragen doe voor uitgebreide trajecten van Air Liquide.”

Had jij vooroordelen over samenwerkingen met vrouwen, die nu door ervaringen weerlegd zijn?

“Ik kom uit een familie en een omgeving die barst van de sterke vrouwen. En dat ervaar ik nog steeds zo! Vooroordelen heb ik dan ook niet, alleen positieve ervaringen. Ik heb in het verleden ook geregeld meetings gehad waar het merendeel vrouw was of ik zelfs de enige man. Dat maakt me oprecht niks uit; het gaat om de persoon, niet om het geslacht.”

Welke voordelen van een (gender) diverse werkomgeving ervaar jij? 

“Ik vind het goed dat er op abstract niveau gekeken wordt hoe het bedrijf diverser en in balans kan opereren. Het is mooi om een nieuw perspectief te hebben. En een toename te zien van verscheidenheid in denkwijzen en benadering.”

Op welke manier voel jij je als man  vanuit het bedrijf ondersteund?

“Ik voel me vooral als persoon gezien, niet zo zeer op basis van mijn sekse. Zo is er het programma ‘Be, Act, Engage’, waarin topics voorbij komen als: wie ben je? Hoe geef je feedback? Hoe kun je jezelf verbeteren? Maar ook: hoe blijf je in balans? Een goede zaak dat het bedrijf dit faciliteert!”

Next article