Home » Fintech » Een spoedcursus duurzaam beleggen voor particulieren
Duurzaamheid

Een spoedcursus duurzaam beleggen voor particulieren

Gestapelde muntjes
Gestapelde muntjes
Foto: Shutterstock

Allereerst moet een hardnekkige mythe uit de weg geruimd worden: de keuze voor rendement óf duurzaamheid is onzin! Talloze studies hebben het keer op keer laten zien: duurzaam beleggen loont.

Bedrijven die milieufactoren, sociale factoren en bestuurlijke factoren meenemen in hun beleid, doen het structureel beter dan bedrijven die niet naar deze factoren kijken. Je vermogen duurzaam beleggen is simpelweg smart business. Maar dan blijft de vraag; hoe pakt u dit aan?

Hester Holtland

Wat duurzaam beleggen betekent, verschilt per persoon

Hester Holtland

1. Bedenk waarom u duurzaam wilt beleggen

Dit klinkt logisch, maar het is een essentiële eerste stap omdat u in een oerwoud van aanbieders en mogelijkheden gaat belanden. Er zijn drie redenen om duurzaam te gaan beleggen:

  • Ethische overwegingen: u wilt uw geld niet ten koste van anderen verdienen. Denk hierbij aan beleggingen in wapens of in bedrijven die mensenrechtenschendingen plegen.
  • Het verschil maken: u wilt dat uw beleggingen een positieve impact hebben.
  • Rendement: duurzame bedrijven presteren over het algemeen beter.

2. Formuleer uw beleggingsdoel

Het is van groot belang om eerst een beleggingsdoel te formuleren. Is het doel lange termijn rendement, of gaat u voor een hoog rendement en bent u bereid meer risico’s te nemen? Het antwoord op deze vraag is bepalend voor welke producten u het beste kunt kiezen.

3. Definieer wat duurzaamheid voor u betekent

Wat duurzaam beleggen betekent verschilt per persoon. Bepaal wat voor u belangrijk is. Zijn arbeidsrechten of dierenwelzijn voor u van belang? Waar wilt u aan bijdragen en waaraan juist niet? Door hier een concreet antwoord op te formuleren wordt het eenvoudiger om beleggingsproducten te kiezen.  Een duurzaamheidsindex zegt niet alles. In de Dow Jones Sustainability Index zitten alle best presterende bedrijven, dus bijvoorbeeld ook de best presterende tabaksfabrikant. Het kan dus zijn dat ‘best in class’ niet voldoende voor u is als belegger.  

4. Kies uw beleggingsvorm en maak een selectie

Veruit de meest populaire manier van beleggen is middels fondsen. Hierbij geeft u het werk, maar ook uw directe impact uit handen. U verliest controle, maar door de zeer grote hoeveelheid aan fondsen, kunt u een fonds vinden dat goed bij uw visie past. Een tweede manier van beleggen is direct via aandelen. Hierbij behoudt u de controle, maar u zult er tijd en energie in moeten steken. Beleggen hoeft niet perse via beursgenoteerde bedrijven. Via vele beleggingsprojecten kunt u zich ook inkopen, bijvoorbeeld in zonne-energie parken of in microfinanciering.

Nu bent u er bijna.

5. Selecteer uw producten

Waar gaat u nu precies in beleggen? Bijna alle financiële instellingen bieden duurzame fondsen aan. De gradaties van duurzaamheid verschillen hier binnen echter enorm. U kunt hiervoor terecht bij een onafhankelijk onderzoeksbureau als Morningstar. Zij lichten duurzame beleggingsfondsen zeer grondig door op basis van vele duurzaamheidscriteria.

Op basis van de thema’s die u belangrijk vindt kunt u nu een onderbouwde keuze maken voor een fonds. Wilt u direct beleggen middels aandelen, dan staat u een grotere klus te wachten. Ongeveer elk beursgenoteerd bedrijf heeft een duurzaamheidsstrategie, maar goede controle hierop ontbreekt. Als actieve aandeelhouder heeft u wel stemrecht op de aandeelhoudersvergaderingen en kunt u vragen stellen over de duurzaamheidsstrategie.

Een derde optie om duurzaam te beleggen is via ETF’s (Exchange Traded Funds). Dit zijn passieve fondsen, ook wel trackers genoemd. Je koopt hiermee een stukje van een duurzame index. ETF’s zijn transparant, bieden een goede spreiding en zijn zeer eenvoudig. In tegenstelling tot actieve fondsen proberen ze de index niet te verslaan, maar volgen ze simpelweg een index. Een punt van kritiek op passieve fondsen is dat zij doorgaans niet het gesprek aan gaan met bedrijven over hun duurzaamheidsbeleid. Veel actieve fondsen maken wel gebruik van deze engagement.

Dat duurzaam beleggen logisch is moge inmiddels duidelijk zijn, hopelijk bent u met deze vijf stappen ook dichter bij het vinden van een beleggingsvorm die bij u past binnen het containerbegrip duurzaamheid.

Next article